Wielrennen Ronde van Frankrijk

Gretige Stan Dewulf krijgt dubbele opdracht bij debuut: “Eerste Tour komt op juiste moment in mijn loopbaan”

Stan Dewulf blinkt: na twee Vuelta’s start hij vrijdag voor het eerst in de Ronde van Frankrijk, het grootste wielercircus ter wereld. 

Stan Dewulf blinkt: na twee Vuelta’s start hij vrijdag voor het eerst in de Ronde van Frankrijk, het grootste wielercircus ter wereld. © BELGA

“Een welkome verrassing”, zo noemt Stan Dewulf (24) zijn Tourselectie. De uitgeweken Stavelenaar kreeg bij AG2R-Citroën de voorkeur op een routinier als Greg Van Avermaet. Met een tweeledige opdracht op zak kan hij alweer een kaap nemen.

Michel Vanden Heede

“In de eerste week zal ik werken voor onze kopman Ben O’Connor, die klassementsambities heeft”, vertelt Stan Dewulf. “Vorig jaar werd de Australiër vierde in de eindstand en won hij een rit. Hij heeft opnieuw het goede vormpeil te pakken. In het Critérium du Dauphiné finishte hij als derde. Het is zaak om attent te zijn, zodat hij zonder kleerscheuren en in een goede uitgangspositie aan de bergen geraakt. Nu en dan zal ik ook eens aan mezelf mogen denken. Bedoeling is om mee te gaan in een ontsnapping, om dan mijn snelheid aan te wenden in de strijd voor ritwinst.”

Dat de ploegleiding vertrouwen in Dewulf heeft, bewijst ook zijn contractverlenging tot 2024. “Ik ben heel tevreden met mijn positie in het team. Aan de zijde van ervaren mannen blijf ik groeien. Oliver Naesen en Greg Van Avermaet zijn niet te beroerd om hun kennis door te geven, terwijl ik nu en dan eens voor de zege kan koersen. Het beste van twee werelden, kortom”, vertelt de gewezen winnaar van de beloftenversie van Parijs-Roubaix. “De Franse mentaliteit en Franse wegen liggen me ook goed. Vorig jaar boekte ik bij onze zuiderburen mijn eerste profzege. Dit jaar hoopte ik de Ronde van Frankrijk te rijden. Ik wist dat ik in de voorselectie zat. In het Critérium du Dauphiné kon ik mijn waarde bewijzen voor de ploeg, maar zelfs dat was nog geen garantie op een Tourticket. Ik ben heel blij dat ik na twee Vuelta’s mijn debuut kan maken.”

“De Tour is belangrijk om een nieuwe stap te zetten. Zeker omdat ik tijdens het voorjaar een beetje op mijn honger bleef zitten. Na mijn goede prestaties in het openingsweekend en mijn vierde plaats in Le Samyn wilde ik me in Parijs-Nice helemaal op punt stellen voor de klassiekers, maar ziekte gooide roet in het eten. Ik kon in geen enkele grote voorjaarswedstrijd mijn stempel drukken, wat voor frustratie zorgde. Deze Tour komt op het juiste moment in mijn loopbaan.”

Eigen biertje

De ploegleiding van AG2R-Citroën prijst Dewulf ook om zijn opgeruimd humeur. Hij is de man die voor een goede sfeer kan zorgen tijdens die drie weken van stress en hard labeur. Maar aan tafel zal hij wel zijn zelf gebrouwen biertje met de welluidende naam Etappe niet kunnen uitschenken en proeven. “Dat is pas voor na het seizoen”, lacht de bio-ingenieur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten