Levering van Europese vaccins tegen apenpokkenvirus gestart, België snel aan de beurt

Themabeeld 

Themabeeld ©  Reuters

Het Deense biotechbedrijf Bavarian Nordic is gestart met de levering van de vaccins die de Europese Unie heeft aangekocht om de uitbraak van het apenpokkenvirus te bestrijden. Dat heeft de Europese Commissie gemeld. Spanje ontvangt dinsdag de eerste 5.300 doses, ook België komt snel aan de beurt.

jvhBron: BELGA

HERA, de nieuwe gezondheidsautoriteit van de Commissie, sloot midden juni met Bavarian Nordic een contract voor de aankoop van bijna 110.000 vaccins die ingezet kunnen worden tegen de apenpokken. Het is de eerste keer dat er met geld uit de Europese begroting vaccins zijn aangekocht die rechtstreeks gedoneerd worden aan de lidstaten.  

Net als bij de coronavaccins worden de doses verdeeld op basis van het bevolkingsaantal van elke lidstaat. Met de lidstaten is afgesproken dat de landen met een hoog aantal besmettingen voorrang zullen genieten bij de leveringen. Na Spanje komen Portugal, Duitsland en België aan de beurt. 

Sinds 18 mei zijn 2.682 besmettingen met het apenpokkenvirus vastgesteld in 25 Europese landen. In België maakt het laatste wekelijkse rapport van gezondheidsinstituut Sciensano op 21 juni melding van 77 bevestigde gevallen en één waarschijnlijk geval.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten