Veroordeelde overvallers verlaten gerechtsgebouw in Leuven voor ze aangehouden kunnen worden

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De correctionele rechtbank van Leuven heeft dinsdag acht mannen veroordeeld tot straffen tussen vier en tien jaar cel voor hun deelname aan vijf gewapende overvallen in Boutersem en Tienen. Toen de rechtbank na beraad de onmiddellijke aanhouding voor de veroordeelden wilde uitspreken, was nog slechts één van hen aanwezig. De anderen waren tijdens het beraad over hun aanhouding – toen ze nog vrije personen waren – vertrokken.

jvhBron: BELGA

Nadat de rechtbank de straffen voor de bendeleden had uitgesproken, had het openbaar ministerie de rechtbank gevraagd om zes van hen onmiddellijk te laten aanhouden. Procureur Ann De Cat had uitgelegd dat er kans was dat de mannen, voornamelijk Tsjetsjenen, terug naar hun thuisland zouden keren om hun straf te ontlopen. Bij enkele van de mannen was er ook het gevaar dat ze opnieuw feiten zouden plegen terwijl ze nog vrij zijn.

Vijf overvallen

De bende had tussen 19 november en 5 december 2019 vijf overvallen gepleegd op drie nachtwinkels, waarvan één twee keer getroffen werd, en een gokkantoor in Boutersem en Tienen. Daarbij werden de uitbaters en klanten bedreigd met messen en vuurwapens. Uit camerabeelden bleek dat de mannen telkens efficiënt aan de slag waren gegaan, waardoor ze op een minuut tijd binnen en buiten waren.

LEES OOK. Zijn nachtwinkel werd overvallen, maar Singh bleef kalm: “Ik wist dat ik tegen drie gewapende daders niets kon beginnen”

Bij de laatste overval, op een gokkantoor in Tienen, had beklaagde Zelimkhan K. ook een schot gelost op het moment dat hij uit de wagen stapte, net voor de overval begon. Die overval eindigde na een vijftig kilometer lange politieachtervolging op de E40 in Berloz waarbij de daders met een tweede wagen meermaals probeerden de politie van de weg te rijden.

De rechtbank sprak de zwaarste straf uit voor Magomed K. (26). Hij kreeg tien jaar cel omdat hij deel had genomen aan vier van de vijf feiten en in het verleden al veroordeeld was voor zware gewelddadige misdrijven. Drie van zijn kompanen, Zelimkhan K. (24), Zaur M. (25) en Arslan A. (25), kregen acht jaar cel opgelegd. Drie andere beklaagden werden bestraft met vier jaar gevangenisstraf, de laatste met 180 uur werkstraf. De acht veroordeelden moeten ook samen net geen 21.200 euro terugbetalen die ze verdiend hebben met de overvallen.

LEES OOK. Tot tien jaar cel gevorderd voor vijf gewapende overvallen op nachtwinkels en gokkantoor

De politie krijgt nu de taak om de gevluchte mannen op te sporen en in te rekenen. Arslan A., de enige beklaagde die achterbleef om de uitspraak over de onmiddellijke aanhouding te aanhoren, was uiteindelijk ook de enige die niet meteen moest opgepakt worden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten