Recordboete van 100 miljoen dollar voor Ernst & Young in de VS voor frauderen bij examens

 

 ©  REUTERS

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft een boete van 100 miljoen dollar (bijna 95 miljoen euro) opgelegd aan het auditbureau Ernst & Young, omdat verschillende werknemers gefraudeerd hadden tijdens hun examen om hun vergunning van accountant te verkrijgen of te behouden. Het gaat om de hoogste boete ooit die SEC oplegde aan een auditbedrijf, meldt de regulator. KPMG kreeg in 2019 een boete van 50 miljoen dollar in een gelijkaardige zaak.

jvhBron: BELGA

De SEC (Securities and Exchange Commission) gaf aan dat 49 werknemers van de Londense groep tussen 2017 en 2021 antwoorden hebben doorgestuurd of ontvangen voor het ethische gedeelte van het examen om accountant te worden. Anderen pleegden fraude bij de testen die nodig zijn om hun vergunning te behouden.

“Het is simpelweg schandalig dat professionals van wie het de job is om frauderende klanten op te sporen, zelf fraude plegen bij ethische examens”, aldus SEC-verantwoordelijke Gurbir Grewal. 

E&Y had aan de regulator laten weten niet op de hoogte te zijn geweest van de praktijken. Een interne enquête had echter wel vermoedens van fraude bevestigd en het onderwerp was ook besproken geweest door de advocaten van de groep en de directie.  

De SEC herinnert er ook aan dat gelijkaardige fraude al plaatsvond tussen 2012 en 2015 binnen het bedrijf. De kwestie werd toen intern afgehandeld; “maar de fraude is niet gestopt”, aldus de regulator.

Ernst & Young geeft de feiten toe en belooft zich in te spannen om de problemen binnen het bedrijf op te lossen. Er komen onder meer disciplinaire sancties en opleidingen. De groep moet ook twee externe consultants aanwerven, een die de regels rond ethiek en integriteit evalueert en een die de problemen binnen het bedrijf op het vlak van transparantie onder de loep neemt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten