Na corona-opstoot op festivals: wat met Gentse Feesten? “Vooral tenten en tijdelijke locaties problematisch”

De grote podia in de buitenlucht zullen volgens Marc Van Ranst niet meteen tot veel besmettingen leiden. 

De grote podia in de buitenlucht zullen volgens Marc Van Ranst niet meteen tot veel besmettingen leiden. ©  Dirk Vertommen / DVH

Gent -

Nu de festivalzomer echt op gang is getrapt, komen er ook berichten over de eerste coronabesmettingen tijdens festivals. Dik twee weken voor de start van de Gentse Feesten is het stadsbestuur niet van plan voorzorgsmaatregelen te nemen.

Fien Lakiere

Tien dagen na Graspop Metal Meeting is duidelijk dat heel wat festivalgangers daar een coronabesmetting hebben opgelopen. Ook in Gent gaan de besmettingscijfers in stijgende lijn, en dan moet het grootste evenement nog komen. Over iets meer dan twee weken starten de Gentse Feesten. Tien dagen lang met honderdduizenden mensen samentroepen in het stadscentrum, is dat dan wel een goed idee?

“De FOD Volksgezondheid laat ons weten dat er momenteel geen reden tot bezorgdheid is”, laat het kabinet van burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) weten. “Momenteel liggen in heel België 68 mensen op intensieve zorg als gevolge van corona. Dat is gemiddeld één per ziekenhuis.”

Het stadsbestuur is voorlopig niet van plan voorzorgsmaatregelen te nemen. “Momenteel gelden op bovenlokaal niveau geen bijkomende maatregelen of beperkingen voor festivals of grootschalige evenementen. We staan in nauw contact met de FOD Volksgezondheid, die de situatie op de voet opvolgt.”

Verluchting belangrijk

Viroloog Marc Van Ranst gaat akkoord met die analyse. “We verwachten een golfje en moeten er meer mee leven. Maatregelen zouden gevallen kunnen voorkomen, maar de bereidheid bij politiek en bevolking is niet erg groot, wat normaal is.”

De grote podia in de buitenlucht zullen volgens Van Ranst niet meteen tot veel besmettingen leiden. “Vooral de tenten en tijdelijke locaties kunnen problematisch zijn. Organisatoren moeten vooral de geldende normen voor luchtkwaliteit volgen. Voorts leggen we de nadruk op de bescherming van zwakkeren.”

Tijdens de Gentse Feesten zal Van Ranst zelf naar Gent afzakken. Op 17 juli is hij samen met Roderik Six te gast bij Literair Zomerlief in KANTL. “En als ik daar dan toch ben, zal ik ook wel eens naar de rest van de Feesten gaan kijken. Maar om in een slecht verluchte tent te kruipen, moet het toch een van mijn favoriete optredens zijn en dan zou ik waarschijnlijk een FFP2-masker dragen.”

LEES OOK. Na tien dagen volgt de kater: Graspop blijkt bron van coronabesmettingen

LEES OOK.Pandemie wint ook in Gent opnieuw aan kracht, maar in de ziekenhuizen blijft het rustig

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent