Een van de drukste terrassen van Gent is terug: taartjes, espresso en wijn bij de vegan bakker

© fvv
Woensdag zwaaien de deuren open van de nieuwste bakkerij annex koffiebar van Gent: Way Plant based bake house. In het hoekpand waar Moor&Moor zat, worden vanaf nu plantaardige citroentaartjes, croissants en kaneelrolletjes gebakken en espresso’s geserveerd aan de bar. En ja, het populaire terras is ook weer open.
“Het is echt absurd hoeveel volk hier passeert.” Charlene De Buysere (33) verbaast zich nog elke dag over de onophoudelijke stroom van passanten op het kruispunt van de Jakobijnenstraat en Onderbergen. “Je hebt hier én studenten, én passanten, én toeristen en locals. Het is een hectische plek.”
En dat is precies wat De Buysere zocht. In het hoekpand waar lang Moor&Moor zat, opent ze woensdag Way Plant based bake house. Het is het derde filiaal onder de vleugels van het koffiemerk Way, dat opereert vanuit Dok-Noord.

Charlene De Buysere en Norman Wilain zijn klaar voor de opening van Way Plantbased Bakehouse. — © fvv
De honger is duidelijk groot. Non-stop steken klanten hun hoofd binnen. “Nog één dag, morgen zijn we open!” De zaak wordt in eerste instantie een zelfstandige bakkerij, maar ook een espresso- en koffiebar. Aperitieven op het zonovergoten terras kan ook, met wijn, focaccia en hartige hapjes.
“We speelden al lang met het idee van een eigen bakkerij”, zegt De Buysere. “Het is belangrijk voor ons om zelfvoorzienend te zijn. We hebben alles nu zelf in de hand en kunnen bepalen wat we wanneer uitbrengen.”
“Dit pand is op ons pad gekomen: het is een van de mooiste panden in Gent. ’s Morgens hebben we de ochtendzon en in de namiddag hebben we de zon aan de andere kant.”

In de toog liggen geen klassieke broden, maar wel croissants, chocoladekoeken, kaneelrollen, brownies, koekjes ... — © fvv
Way nam een voltijdse bakker aan. Norman Willain (28) was technisch adviseur bij Vandemoortele. “Hij zal alles bakken zonder dierlijke producten, dus geen eieren en geen lactose. In de meeste patisseries is dat ook zo, omdat ze geen boter maar margarine gebruiken.”
In de toog liggen geen klassieke broden, wel croissants, chocoladekoeken, kaneelrollen, brownies, koekjes en aardbei- en citroentaartjes. “Het ziet er allemaal wat ruwer uit, maar de smaak is zeer goed. We werken met goeie ingrediënten. Onze aardbeien zijn we zelf gaan plukken.”

© fvv
Wie langsgaat, zal zien dat het pand helemaal vernieuwd is. De Buysere verzorgde het interieur zelf. Boven de zaak worden nog Airbnb-kamers ingericht. Vanaf het einde van de zomer zouden die beschikbaar moeten zijn. Maar eerst … terug naar het terras!
Way Plant based bake house, Jakobijnenstraat 7, Gent. Open 7 dagen per week, van 8 tot 20 uur. way.gent
Lees ook
Automaat met vol-au-vent en stoverij staat terug bij restaurant Patyntje: “Veel vraag van de klanten”
Na 100 jaar geven broers Thomas en Louis bekende brasserie een complete make-over: “In Parijs gaan stelen met onze ogen”
130 jaar oude apotheek is nu een bierwinkel: “Ander soort ‘medicijn’ dat ik verkoop”
Video
Hoofdpunten
Arnold Willems (90), Georges uit ‘Wittekerke’, overleden
Droogtecommissie komt samen voor nieuwe maatregelen: dit ligt op tafel
Boete tot 80.000 euro mogelijk, maar influencer Céline (31) weigert adres te delen: “Wat als hier iemand voor mijn deur staat?”
Twee miljoen liter water stroomt weg na brand, gemeente met handen in het haar: “Zo moeten we al het openbaar groen laten verdorren”
Straatmuzikant kan ogen nauwelijks geloven wanneer twee wereldsterren hem vergezellen tijdens optreden
Meest gelezen
Sportnieuws uit Gent
Meer nieuws uit Gent
Lot van Gentse ‘schimmelwijk’ is bezegeld, maar voor ze gesloopt wordt rest nog een ander probleem
Renovatiewerken van 22.000 euro bijna klaar: paviljoen aan justitiepaleis opnieuw (even) afgesloten
Kans op helder weer in Gent vanmiddag
Meer groen en nieuwe zitbanken: pleintje vlakbij Gravensteen krijgt opfrisbeurt
Toeristen kijken verbaasd op: duikteam van brandweer aan het werk in binnenstad
Camille kondigt extra concert aan in Gent
“Rust zacht, Freddy”: Buffalo’s eren overleden clubmonument in de Ghelamco Arena
500 gezinnen even zonder stroom door ‘spontaan’ kabeldefect
Cobra’s, kangoeroes, roofkatten, … Nico (46) en zijn team vangen en redden alle dieren: “Zijn tanden staan nog in onze vangstok”
Goudsmid Fien (31) verwerkt moedermelk in juwelen: “Mooi aandenken aan een bijzondere periode”
Trein in panne vlak voor station Gent-Sint-Pieters: reizigers na uur geëvacueerd
Tweede keer in twee weken tijd een loslopende serval in Gent: brandweer kan wilde kat snel vangen
Een euro voor elke tien meter: Gentse wandelaars halen enorm bedrag op voor Kom op tegen Kanker
Mario stapt de Dodentocht voor de bijzondere school van zijn dochter: “Zal op karakter moeten”
Lift in drukke parking tijdelijk buiten werking: “Aan vervanging toe”