Een van de drukste terrassen van Gent is terug: taartjes, espresso en wijn bij de vegan bakker

 

 ©  fvv

GENT -

Woensdag zwaaien de deuren open van de nieuwste bakkerij annex koffiebar van Gent: Way Plant based bake house. In het hoekpand waar Moor&Moor zat, worden vanaf nu plantaardige citroentaartjes, croissants en kaneelrolletjes gebakken en espresso’s geserveerd aan de bar. En ja, het populaire terras is ook weer open.

Bert Staes

“Het is echt absurd hoeveel volk hier passeert.” Charlene De Buysere (33) verbaast zich nog elke dag over de onophoudelijke stroom van passanten op het kruispunt van de Jakobijnenstraat en Onderbergen. “Je hebt hier én studenten, én passanten, én toeristen en locals. Het is een hectische plek.”

En dat is precies wat De Buysere zocht. In het hoekpand waar lang Moor&Moor zat, opent ze woensdag Way Plant based bake house. Het is het derde filiaal onder de vleugels van het koffiemerk Way, dat opereert vanuit Dok-Noord.

Charlene De Buysere en Norman Wilain zijn klaar voor de opening van Way Plantbased Bakehouse. 

Charlene De Buysere en Norman Wilain zijn klaar voor de opening van Way Plantbased Bakehouse. ©  fvv

De honger is duidelijk groot. Non-stop steken klanten hun hoofd binnen. “Nog één dag, morgen zijn we open!” De zaak wordt in eerste instantie een zelfstandige bakkerij, maar ook een espresso- en koffiebar. Aperitieven op het zonovergoten terras kan ook, met wijn, focaccia en hartige hapjes.

“We speelden al lang met het idee van een eigen bakkerij”, zegt De Buysere. “Het is belangrijk voor ons om zelfvoorzienend te zijn. We hebben alles nu zelf in de hand en kunnen bepalen wat we wanneer uitbrengen.”

“Dit pand is op ons pad gekomen: het is een van de mooiste panden in Gent. ’s Morgens hebben we de ochtendzon en in de namiddag hebben we de zon aan de andere kant.”

In de toog liggen geen klassieke broden, maar wel croissants, chocoladekoeken, kaneelrollen, brownies, koekjes  ... 

In de toog liggen geen klassieke broden, maar wel croissants, chocoladekoeken, kaneelrollen, brownies, koekjes  ... ©  fvv

Way nam een voltijdse bakker aan. Norman Willain (28) was technisch adviseur bij Vandemoortele. “Hij zal alles bakken zonder dierlijke producten, dus geen eieren en geen lactose. In de meeste patisseries is dat ook zo, omdat ze geen boter maar margarine gebruiken.”

In de toog liggen geen klassieke broden, wel croissants, chocoladekoeken, kaneelrollen, brownies, koekjes en aardbei- en citroentaartjes. “Het ziet er allemaal wat ruwer uit, maar de smaak is zeer goed. We werken met goeie ingrediënten. Onze aardbeien zijn we zelf gaan plukken.”

 

 ©  fvv

Wie langsgaat, zal zien dat het pand helemaal vernieuwd is. De Buysere verzorgde het interieur zelf. Boven de zaak worden nog Airbnb-kamers ingericht. Vanaf het einde van de zomer zouden die beschikbaar moeten zijn. Maar eerst … terug naar het terras!

Way Plant based bake house, Jakobijnenstraat 7, Gent. Open 7 dagen per week, van 8 tot 20 uur. way.gent

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent