De schrik zit erin: Tourpeloton wordt vandaag getest op corona door organisatie

 

 ©  Olivier Matthys

Tim Declercq staat vrijdag niet aan de start van de Ronde van Frankrijk als gevolg van een licht positieve pcr-test, Frans kampioen Florian Sénéchal wordt zijn vervanger bij Quick-Step - Alpha-Vinyl. De vraag is niet of er nog renners de start niet zullen halen als gevolg van een positieve test, de vraag is eerder wie en hoeveel. Vandaag gaat Tourorganisator ASO de renners zelf testen. De schrik zit er goed in bij het peloton.

Guy Van Den Langenbergh

De Ronde van Zwitserland was al een pijnlijke aanwijzing dat het opnieuw de verkeerde kant uitgaat met het aantal coronabesmettingen. Meerdere renners testten er positief, verschillende teams stapten uit de wedstrijd en wie overbleef, verstrengde de maatregelen. Maar of dat volstaat om vandaag in Kopenhagen de eerste, onzichtbare vijand te verslaan? Er heerst angst in het peloton, bevestigt Joost De Maeseneer, teamarts bij Intermarché – Wanty Gobert. “Renners zijn paranoia aan het worden”, klinkt het. “Ik heb een renner die zaterdag positief testte bij een zelftest, daardoor zondag het kampioenschap miste maar maandag opnieuw negatief testte op een pcr-test. Wijzelf hebben bij onze twaalf renners die nog in aanmerking kwamen voor het weekend een pcr-test afgenomen, vanavond (gisteren, red) volgde nog een sneltest en op woensdag zullen zij ook door ASO getest worden. We laten niets aan het toeval over, renners die uit de selectie vielen blijven standbye.”

De voorzorgsmaatregelen binnen het peloton zijn weer opgetrokken. Mondmaskers, afstand houden… Alleen volgt de rest van de maatschappij niet en dat baart zorgen. “Inschepen in een vliegtuig waar negentig procent van de passagiers geen masker draagt. Eerste stresstest”, tweette de Fransman Romain Bardet gisterenochtend op het moment dat hij zijn reis richting Kopenhagen aanvatte. Om maar te zeggen dat de schrik er goed inzit. Ook de renners van Alpecin-Fenix stapten gisteren in Zaventem op het vliegtuig richting de Deense hoofdstad. Jasper Philipsen nam geen enkel risico en droeg constant zijn mondmasker, Mathieu van der Poel toonde zich iets minder bezorgd en diende zich zonder mondmasker aan om in te checken.

Niet naar huis

De Internationale Wielerunie UCI heeft gisteren niet toevallig zijn Covid-protocol terug verscherpt. Renners en personeel zullen de komende drie weken opnieuw vaker getest worden maar tegelijk geldt één versoepeling: de regel dat teams met twee of meer Covid-gevallen door de organisator naar huis kunnen worden gestuurd, zal tijdens de Tour niet meer van toepassing zijn. The Show Must Go On, liefst met zoveel als mogelijk renners.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten