Turkije staakt verzet tegen NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden

 ©  AP

Turkije staakt zijn verzet tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Dat heeft de Finse president Sauli Niinistö aangekondigd. Turkije zal tijdens de NAVO-top in Madrid de uitnodiging aan Finland en Zweden om lid te worden ondersteunen. De beslissing opent de weg voor een snel lidmaatschap van de twee landen tot de verdragsorganisatie.

jvhBron: BELGA

Bij de vergadering tussen de Finse president, de Zweedse premier Magdalena Andersson, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg gingen Finland, Zweden en Turkije akkoord met het ondertekenen van het trilateraal memorandum. Daarin worden de “legitieme veiligheidsbezorgdheden van Turkije” aangepakt. Het memorandum is voor de camera ondertekend door de ministers van Buitenlandse Zaken van de drie landen.

“Over concrete stappen van onze toetreding tot de NAVO zullen de bondgenoten de komende twee dagen het eens worden”, aldus de Finse president in een persbericht. Volgens hem is die beslissing nakend.

De Zweedse premier Magdalena Andersson begroet een “belangrijke stap”, na de aankondiging van het akkoord met Turkije voor de NAVO-toetreding van haar land en Finland. Volgens haar zal dat de alliantie versterken. “Het engagement tot een volledige toetreding bij de NAVO is natuurlijk belangrijk voor Zweden en Finland, maar ook een erg belangrijke stap voor de NAVO, want onze twee landen zullen veiligheid bieden binnen de NAVO”, verklaarde Andersson in een interview met het Franse nieuwsagentschap AFP.

Na het afronden van het toetredingsproces moeten de protocollen daarover door de parlementen van alle 30 lidstaten worden bekrachtigd. Volgens diplomaten zou dat zes tot acht maanden in beslag kunnen nemen.

Poetin krijgt meer in plaats van minder NAVO

Met hun verzoek NAVO-lid te worden, dat beide landen op 18 mei formeel hebben overhandigd aan NAVO-topman Jens Stoltenberg, maakten ze een einde aan hun jarenlange neutraliteit. De beslissing kwam er vanwege de Russische inval in Oekraïne.

De NAVO zal beide landen woensdag officieel uitnodigen, zei Stoltenberg. “Vandaag toont aan dat we ons kunnen verenigen rond onze kerntaken”, klonk het. “Wat nu zal gebeuren, is mogelijk de snelste procedure ooit. Dit stuurt een duidelijke boodschap aan (de Russische president, red.) Poetin.” Die krijgt volgens de secretaris-generaal meer NAVO aan zijn grenzen, in plaats van minder, zoals Poetin had geëist.

Dat Turkije zijn verzet tegen een toetreding van Zweden en Finland opzijschuift, is volgens premier Alexander De Croo “de enige juiste keuze”. Met de twee Noordse landen als NAVO-bondgenoten, “maken we Europa veiliger en de NAVO sterker”, zegt hij in een reactie. “Zweden en Finland zijn al jaren onze Europese partners. Ze delen onze waarden van vrijheid en democratie”, aldus de premier. “België kijkt ernaar uit om met Zweden en Finland als NAVO-bondgenoten samen te werken.”

Steun aan PKK

Turkije hield aanvankelijk de start van de toetredingsprocedure tegen, omdat Ankara bezorgdheden had rond terrorisme. Erdogan voerde onder meer aan dat Zweden en Finland de verboden Koerdische Arbeiderspartij zouden steunen, die ook door de VS en de EU is gebrandmerkt als een terroristische organisatie.

“Ik ben verheugd aan te kondigen dat we een akkoord hebben dat de weg voor Finland en Zweden tot de NAVO vrijmaakt”, aldus Stoltenberg op een persconferentie na de ondertekening. “Turkije, Finland en Zweden hebben een memorandum ondertekend dat de bezorgdheden van Turkije aanpakt, met inbegrip van wapenexport en de strijd tegen terrorisme.”

Volgens Stoltenberg gingen de drie landen akkoord om hun samenwerking op het vlak van de strijd tegen terrorisme op te voeren. Ook engageren Finland en Zweden als bondgenoten zich om Turkije te steunen tegen bedreigingen van de nationale veiligheid. “Dit bevat het verder wijzigen van de nationale wetgeving, optreden tegen PKK-activiteiten en een akkoord sluiten met Turkije over uitlevering”, zei Stoltenberg nog. “In het licht van de vooruitgang die we samen hebben geboekt, is Turkije het eens om Finland en Zweden te steunen om lid te worden van de NAVO.”

Turkije: “Alles gekregen wat we wilden”

Het Turkse presidentschap zei in een persbericht dat Turkije de “volledige samenwerking” van Finland en Zweden heeft verkregen tegen de strijders van de PKK en hun bondgenoten. Turkije heeft alles verkregen wat het wou, klonk het ook. Volgens Turkije zijn de twee kandidaat-landen het eens om geen beperkingen of een embargo op te leggen op de defensie-industrie.

De twee landen zullen volgens Turkije ook “concrete maatregelen voor de uitleveringen van terroristen” op hun grondgebied nemen, en om “activiteiten van fondsenwerving en rekrutering voor de PKK en de aftakkingen” te verbieden. Ook is Ankara tevreden dat de beweging van prediker Fetullah Gülen, geïnstalleerd in de VS en door Erdogan beschouwd als verantwoordelijke voor de mislukte staatsgreep in 2016, zal beschouwd worden als “een terroristische organisatie”, klonk het nog.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten