Wielrennen Ronde van Frankrijk

Tour-debutant Edward Planckaert moet het pad effenen voor Jasper Philipsen: “Eerste week is cruciaal voor ons team”

Met de Vuelta bracht Edward Planckaert vorig jaar zijn eerste grote ronde zonder problemen tot een goed einde. “Daarom kijk ik nu hoopvol vooruit naar mijn debuut in de Tour.” 

Met de Vuelta bracht Edward Planckaert vorig jaar zijn eerste grote ronde zonder problemen tot een goed einde. “Daarom kijk ik nu hoopvol vooruit naar mijn debuut in de Tour.” © BELGA

Edward Planckaert stelt de komende drie weken in de Ronde van Frankrijk zijn snelheid en stuurmanskunst ten dienste van spurtbom Jasper Philipsen. “Ik ben sterk gegroeid in deze specialiteit”, zegt de Tour-debutant van Alpecin-Deceuninck.

Michel Vanden Heede

“Zowel voor Jasper Philipsen als Tim Merlier deed ik al de lead-out, en dat gaat me steeds beter af”, zegt Planckaert. “We hebben er vertrouwen in. De volgorde van de sprinttrein ligt in principe vast. Guillaume Van Keirsbulck leidt in, waarna ik overneem. Alexander Krieger is onze laatste man voor Jasper Philipsen. Alleen rest er nog de vraag wat de intenties van Mathieu van der Poel zijn. Hoeveel risico’s wil hij nemen in het spurtgewoel?”

“Ik heb alvast een goede voorbereiding gekend. Na mijn zware val in de Ronde van Turkije (in de eerste helft van april, red) kreeg ik te horen dat ik geselecteerd zou worden voor de Tour. Ik heb hard moeten werken, eerst om opnieuw fit te zijn (na zijn hersenschudding en sleutelbeenbreuk, red) en nadien om conditioneel in orde te zijn. Via twee stages ben ik nu opnieuw de oude.”

Edward Planckaert put vertrouwen uit zijn Vuelta van vorig jaar. “Mijn eerste grote ronde viel supergoed mee. Net daarvoor had ik mijn eerste profzege geboekt (in de openingsrit van de Ronde van Burgos, red). Na een goede stage voelde ik me sterk. Ik ben nooit in de problemen gekomen, mede dankzij de uitgekiende hydratatie- en voedingsschema’s van mijn team. Ik kijk hoopvol vooruit.”

“De eerste Tour-week is voor ons team cruciaal”, weet Planckaert. “Dat gegeven zorgt voor een portie gezonde stress. Het is goed dat de Ronde start met een tijdrit in Kopenhagen. Daardoor zal de nervositeit in de eerste etappe in lijn allicht ietsje minder groot zijn. Al besef ik dat ik in een circus terechtkom. In deze zware editie met weinig sprintkansen is de eerste week voor veel ploegen heel belangrijk. De rit over de kasseien van Parijs-Roubaix staat bij ons aangestipt. Ook voor mij wordt dat een belangrijke test. Ik wil de ploegleiding tonen dat ik dit soort werk aankan, maar voor eigen rekening rijden zal ik die dag niet doen. De ploeg komt sowieso op de eerste plaats. Mijn opdracht is om in die drie weken Jasper Philipsen aan een ritzege te helpen. En naast dat spurthoofdstuk zal het voornamelijk rond Mathieu van der Poel draaien. Ik ken mijn plaats.”

Guillaume Van Keirsbulck, die andere West-Vlaamse Tour-ganger bij Alpecin-Deceuninck, is aan zijn derde Ronde van Frankrijk toe. Zijn laatste deelname dateert van 2018.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten