NAVO-top: “Rusland is directe bedreiging voor onze veiligheid”

 

 ©  EPA-EFE

Het nieuwe strategische concept dat de NAVO-landen zullen aannemen op de top in Madrid, zal duidelijk stellen dat Rusland een directe bedreiging vormt voor de veiligheid. Dat heeft Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, woensdagochtend gezegd bij zijn aankomst op de top in de Spaanse hoofdstad.

evdgBron: BELGA

“Het strategische concept zal weerspiegelen dat de wereld helemaal anders is dan in 2010”, zei hij. Toen namen de lidstaten het huidige concept aan, een soort handleiding voor de alliantie. Toenmalig Russisch president Dmitri Medvedev nam toen deel aan de gesprekken. “We waren het toen eens dat Rusland een strategische partner is. Dat zal nu niet het geval zijn”, aldus Stoltenberg. “Het concept zal weerspiegelen dat Rusland een directe bedreiging vormt voor onze veiligheid.”

Daarnaast zal voor het eerst ook China opgenomen worden in dat concept. Niet als een tegenstrever, maar wel als een uitdager. “Ik verwacht dat we ermee zullen instemmen dat China een uitdaging stelt”, zei hij.

De NAVO-baas voorspelde een “historische en transformatieve top”. “We ontmoeten elkaar in het midden van de grootste veiligheidscrisis die we meemaken sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.”

Het zal een ingrijpende top zijn, omdat de bondgenoten een nieuw strategisch concept zullen aannemen. “Dat is een blauwdruk voor hoe de NAVO naar de toekomst moet worden gebracht, in een meer competitieve en gevaarlijkere wereld, om alle bondgenoten en bijna 1 miljard burgers te beschermen”, aldus Stoltenberg.

De secretaris-generaal kwam ook terug op het memorandum tussen Turkije, Finland en Zweden, dat de weg naar een NAVO-lidmaatschap vrijmaakt voor de twee Noordse landen. “De leiders zullen de historische beslissing nemen om Finland en Zweden uit te nodigen”, zei hij. 

Volgens hem kan het om een van de snelste toetredingen ooit gaan. “Er zitten maar weinig weken tussen het verzoek lid te worden van midden mei en de uitnodiging nu”, klonk het.

De parlementen van de 30 lidstaten moeten dan de protocollen goedkeuren, maar ook daarin verwacht Stoltenberg een snelle ratificatie. “Maar ik kan niets beloven. Dat is aan de 30 parlementen.”

LEES OOK. Turkije verandert houding over NAVO-uitbreiding: wat betekent dit voor Poetin en wat krijgt Erdogan in de plaats?

LEES OOK. De grens met Rusland is hun grootste zorg: NAVO wil 300.000 militairen paraat houden om Europa te verdedigen

LEES OOK. Kremlin “bereid om oorlog vandaag te stoppen”, maar geen schijn van kans dat Oekraïne zich overgeeft

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten