Fluxys onderzoekt pijplijn van 1.000 kilometer voor CO2-opslag

 

De Belgische gasnetbeheerder Fluxys en het energiebedrijf Equinox onderzoeken de bouw van een onderzeese CO2-pijpleiding van 1.000 kilometer, van Zeebrugge naar Noorwegen. Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt.

evdgBron: BELGA

Via de pijpleiding zou van de industrie afgevangen CO2 vanuit Zeebrugge naar Noorwegen vervoerd kunnen worden, waar de CO2 gestockeerd zou worden in opslagplaatsen in de Noordzee voor de Noorse kust. 

De onderzeese leiding zou in Zeebrugge gekoppeld worden aan CO2-vervoerleidingen op het land die Fluxys wil bouwen. Ook CO2 uit buurlanden zou via de leiding naar de Noorse opslagplaatsen vervoerd kunnen worden. De CO2 kan per schip naar Zeebrugge komen, maar er wordt ook gedacht aan aftakkingen van de pijpleiding naar de haven van Duinkerke en naar andere landen in Noordwest-Europa. 

Het project van Fluxys en Equinor zit in de fase van de haalbaarheidsstudie. De bedrijven verwachten in 2025 de knoop door te hakken om het project al dan niet uit te voeren. Als de investering er komt, zou de pijpleiding tegen 2030 gebruiksklaar moeten zijn. 

Het principe van CCS (carbon capture and storage of het afvangen, vervoeren en opslaan van CO2) is een van de pistes om de CO2-uitstoot te verlagen en de klimaatdoelstellingen te kunnen bereiken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten