Bulgaren smokkelden ‘lookalikes’ van Gent naar Engeland: “Geld verdienen op de kap van kwetsbare mensen”

 

 ©  REUTERS

Gent -

Vier Bulgaren zijn woensdag door de Gentse rechtbank veroordeeld voor (poging) mensensmokkel.

De mannen brachten slachtoffers met een paspoort van een lookalike via de ferry of Eurostar naar het Verenigd Koninkrijk.

Simon Dekaezemaker

Enkele Bulgaren smokkelden, of probeerden dat althans, in 2019 en 2020 verschillende personen vanuit Gent naar het Verenigd Koninkrijk. Een ticket kostte 6.000 à 12.000 euro. Ze zochten telkens een kennis die leek op de persoon die ze gingen smokkelen en die kreeg dan zijn paspoort.

De slachtoffers werden met een taxi of door een kennis van de smokkelaars opgepikt en zo van Gent naar Calais gebracht. Daar stapten ze dan de ferry op. Soms brachten ze hen ook naar Brussel-Zuid, om ze daar op de Eurostar naar het Verenigd Koninkrijk te krijgen.

Duizend euro boete per slachtoffer

Volgens de verschillende Bulgaren probeerden ze enkel familieleden of vrienden te helpen en ging het niet over mensensmokkel en puur winst bejag. Iets wat de rechtbank niet volgde. “Hier werd geld verdiend op de kap van kwetsbare mensen”, klonk het vonnis woensdag. “Dat is duidelijk bewezen.”

Niet alle feiten werden uiteindelijk volgens de rechtbank bewezen verklaard. Eén Bulgaar kreeg twee jaar celstraf en 3.000 euro boete opgelegd, 1.000 euro per slachtoffer van de (poging) tot mensensmokkel. De anderen kregen lagere celstraffen of 70 werkstraf en beperktere boetes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent