Brouwerij Ribaldus laat zich tiende verjaardag Dubbel smaken

Alex en Lennert Vissers hebben voor de tiende verjaardag van hun Ribaldus Bieren een nieuwe Dubbel aan het gamma toegevoegd. 

Alex en Lennert Vissers hebben voor de tiende verjaardag van hun Ribaldus Bieren een nieuwe Dubbel aan het gamma toegevoegd. © Hans Otten

Laakdal -

Alex en Lennert Vissers van Ribaldus Bieren hebben naar aanleiding van de tiende verjaardag van hun huisbrouwerij met de Dubbel een derde telg aan hun gamma toegevoegd. “We wilden een nieuwe vaste waarde.”

Hans Otten

Vader en zoon Vissers hebben ’t Buurthuis in Veerle-Heide, bekend om rijke bierkaart, uitgekozen om hun nieuwste Vejels streekbier te lanceren. Want na de Ribaldus Tripel en Stoutest Porter is voortaan ook de Ribaldus Dubbel te proeven. “Drie bieren in tien jaar is misschien inderdaad wat weinig, maar we nemen graag onze tijd om aan het recept te sleutelen. In onze kleine huisbrouwerij hebben we wel wat gelegenheidsbieren gebrouwen, maar voor onze tiende verjaardag wilden we uitdrukkelijk geen tijdelijk feestbier, maar een nieuwe vaste waarde in ons gamma. Omdat we nog geen klassiek donker bier hadden, besloten we daarvoor te gaan.”

Masterscriptie

De passie voor het bierbrouwen begon bij Lennert Vissers al in de middelbare school, toen hij de keuken op stelten zette met kant en klare bierbrouwpakketten. Dat het hem menens was, bleek ook uit zijn studies: zijn masterscriptie in de opleiding tot bio-ingenieur ging over de vraag waarom sommige bieren een (te) overvloedige schuimkraag hebben en andere niet. In de laatste jaren van zijn studie lanceerde hij de Ribaldus Blond, die wat later doorontwikkeld is tot de huidige tripel.

De nieuwe Ribaldus Dubbel is goed doordrinkbaar.

De nieuwe Ribaldus Dubbel is goed doordrinkbaar. © Hans Otten

“Eigenlijk was ons allereerste bier al een donkere dubbel, maar eigenlijk was dat een beperkt probeersel. Dat bier is totaal niet te vergelijken met onze nieuwe Dubbel. Die hebben we gebrouwen met verschillende karamel- en donkere gerstemouten om een gebalanceerde smaak te bekomen. Als hop gebruikten we de gekende variëteiten Tettnang en Hallertau Perle. Daarnaast voegden we zoethout en anijs toe, maar zorgden er wel voor dat die toetsen niet zouden overheersen. We vinden het heel belangrijk dat een bier goed doordrinkbaar is, zodat je er meerdere op kunt zonder er een zwaar gevoel aan over te houden.”

Herkenbaarheid

Zytholoog Eric Vandeperre van de Geelse bierconsumentenvereniging Onder ’t Schuim beoordeelt de smaak en uitzicht heel positief. “Persoonlijk ben ik meer een fan van de Stoutest Porter, maar die is niet voor iedereen weggelegd. De Dubbel is alleszins veel toegankelijker, met een mooie balans tussen de bitterheid en de gebrande gerstemouten. Dat je de toegevoegde kruiden slechts licht proeft, is zeker een pluspunt.”

Met de tiende verjaardag heeft het gezin Vissers het etiket van de verschillende bieren hertekend om de herkenbaarheid te vergroten. De drie telgen van het Ribaldus-geslacht zijn vanaf nu in hun nieuwe gedaante in heel wat cafés in Veerle-Laakdal en drankcentrales in de ruime regio te vinden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten