Laakdals akkerbouwbedrijf levert groene stroom voor The Slope op Rock Werchter

Stefaan en Nele van akkerbouwbedrijf Van Elven bij hun zonnepanelen. 

Stefaan en Nele van akkerbouwbedrijf Van Elven bij hun zonnepanelen. © Illias Teirlinck

Laakdal -

De zonnepanelen op het dak van akkerbouwbedrijf en hoevewinkel Van Elven uit Laakdal houden samen met een batterij het podium The Slope op Rock Werchter draaiende. Daarmee schakelt energieplatform Bolt dit jaar een volledige stage op het festivalpark over op lokale groene stroom.

Nele en Stefaan van akkerbouwbedrijf en hoevewinkel Van Elven uit Laakdal produceren niet enkel streekproducten, maar ook streekstroom. De 700 zonnepanelen op het dak van hun loods geven stroom voor de koeling van hun aardappelen, wortels en uien.

Omdat de loodsen in de zomer leeg staan, hebben ze veel minder stroom nodig en is er een groter overschot aan energie. Doorgaans delen Nele en Stefaan die stroom met lokale huishoudens via Bolt, maar nu geven ze ook de stage The Slope op Rock Werchter groene stroom.

“Het is plezant als je weet dat met de zonne-energie die we hier opwekken, 30 km verder duizenden mensen van een fijn optreden kunnen genieten”, zegt Nele “Daar werken we graag aan mee. We vonden het altijd frustrerend dat onze ongebruikte groene stroom verloren ging en grijze stroom werd op het algemene net. Daarom besloten we energie-opwekker te worden bij Bolt. Op die manier schudden we de grote energiebedrijven wakker. Het past ook in ons idee om een beetje van de markt weg te halen bij de grote spelers. Met ‘Vers van de Boer’ en onze hoevewinkel proberen we zoveel mogelijk van onze producten af te zetten in de korte keten.”

Niet alleen de zonnepanelen van Nele en Stefaan, maar ook een batterij geven The Slope energie.

Niet alleen de zonnepanelen van Nele en Stefaan, maar ook een batterij geven The Slope energie. © Tanguy Dhaenens

Om The Slope voortdurend op groene stroom te laten draaien, sloot Rock Werchter ook een batterij aan. Die dient als buffer om de hoge verbruikspieken te kunnen opvangen. De batterij versterkt de netaansluiting en zorgt ervoor dat er muziek kan gespeeld worden op The Slope tijdens die piekmomenten.

“Festivals doen al jaren inspanningen om zo duurzaam mogelijk te zijn”, zegt CEO Pieterjan Verhaeghen van Bolt. “Wat minder zichtbaar is, zijn de generatoren die het festival van stroom voorzien en veel CO2 uitstoten. Daar wil Bolt samen met de festivals verandering in brengen. Door over te schakelen op groene stroom kunnen we samen met de organisatoren een grote impact maken op het klimaat.”

Energieplatform Bolt wil ook inzetten op het vergroenen van festivals en evenementen in België. Daarmee begon het in 2020 met de stroomvoorziening van Camping Belgica en vorig jaar draaide Werchter Parklife op hernieuwbare energie. Dit jaar slaan Bolt en Rock Werchter opnieuw de handen in elkaar én neemt Bolt met Sfinks Mundial in Boechout en Boomtown in Gent nog 2 andere festivals voor zijn rekening.  (mto )

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten