Asielhonden krijgen geluiddempende panelen: “Zelfde materiaal als langs de snelweg”

Deze akoestische panelen installeert Philippe Mahieu in elk hondenverblijf. 

Deze akoestische panelen installeert Philippe Mahieu in elk hondenverblijf. ©  fvv

Gent -

Elke hond van het dierenasiel aan de Watersportbaan krijgt deze week akoestische panelen in zijn of haar verblijf. Die moeten de geluidshinder voor de buurt beperken. “Hopelijk volstaat dit, want we willen goeie buren zijn.”

Max Dedulle

Een doordeweekse ochtend in het dierenasiel, en de honden hebben heel wat te vertellen. Hoewel de viervoeters achter glazen deuren zitten, is er heel veel lawaai. “Je raakt het wel gewend”, lacht een verzorger. “Al zet ik af en toe, wanneer het me te veel wordt, wel eens muziek op via mijn koptelefoon. Maar toegegeven, het is al beter dan vroeger. En het hoort er natuurlijk bij.”

Enkele maanden geleden werden er in de gangen van het asiel al akoestische panelen aan het plafond gehangen. Maar de buren klagen nog altijd over het luide geblaf, en een geluidsmeting van Stad Gent gaf hen afgelopen najaar gelijk. Deze week krijgt elk hondenverblijf, zowel binnen als buiten, akoestische panelen om het lawaai te dempen. (lees verder onder de foto)

Vooral uit de buitengedeeltes steeg heel wat lawaai op. 

Vooral uit de buitengedeeltes steeg heel wat lawaai op. ©  fvv

Minder galm

Zelfs de gespecialiseerde firma Whoooz uit Kortrijk, had een hele kluif aan het hondenasiel. “Het materiaal moet in de eerste plaats het geluid absorberen”, zegt zaakvoerder Philippe Mahieu. “Maar verder mag het ook niet schimmelen in een vochtige omgeving. Je wil ook niet dat de panelen vezels vrijgeven, anders komen die bij de honden terecht en dat is niet gezond. We kozen voor gesloten-cellig polyethyleen. Dat gebruiken we ook in zwembaden en langs snelwegen.”

Sommige hondjes hebben nu al panelen in hun verblijf, de anderen volgen later deze week. Het verschil is merkbaar, en vooral de galm is veel minder. “Dat komt ook de dieren zelf ten goede”, zegt Kristien De Waele van het Dierenasiel. “Wanneer alle panelen geplaatst zijn, doen we opnieuw geluidsmetingen. Hopelijk volstaan deze ingrepen en moeten we bijvoorbeeld niet onze akoestische muur verhogen. Die zou de zon blokkeren, waardoor de honden bijna geen natuurlijk licht meer zouden hebben.”

Wat verdere maatregelen betreft, kijkt het asiel naar Stad Gent. “Er waren plannen voor een bomenrij tussen ons en de omwonenden”, zegt De Waele. “En er zou ook een geluidsscherm komen achter de Gantoise, ons gebouw en de hondenschool. Maar beide plannen zijn voorlopig nog niet uitgevoerd. Hopelijk komt het er ooit eens van, want het zou de rust in de buurt nog meer verbeteren.”

LEES OOK.Nog een maand om oplossing te voorzien voor blaffende asielhonden: “Maar een volledig stil asiel bestaat niet”

In het asiel hopen ze nog altijd op een bomenrij tussen het gebouw en de buurtbewoners. 

In het asiel hopen ze nog altijd op een bomenrij tussen het gebouw en de buurtbewoners. ©  fvv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent