UCI gaat tijdens Tour opnieuw streng toezien op technologische fraude

 ©  BELGA

De Internationale Wielerunie (UCI) heeft woensdag in een persbericht bekendgemaakt tijdens de komende Tour de France (1-24 juli), die vrijdag start in Kopenhagen, streng te zullen toezien op technologische fraude bij renners.

Bron: BELGA

Met behulp van magnetische tablets, een mobiele röntgenkast en backscatter- en transmissietechnologieën zal gecontroleerd worden op de aanwezigheid van voortstuwende of energieaccumulerende systemen in de buizen en andere onderdelen van fietsen.

Voor elk van de 21 ritten zal een UCI-commissaris aanwezig zijn en alle fietsen controleren. Die controle zal gebeuren met magnetische tablets. De software van de tablets werd onlangs nog geüpgraded.

Extra controles

Na de etappe is er nog een extra controle voor de etappewinnaar, de dragers van alle truien en drie tot vier willekeurige rijders. Verdachte renners, die bijvoorbeeld erg vaak van fiets wisselden, kunnen zich ook aan een extra controle verwachten. Deze controles zullen uitgevoerd worden door de mobiele röntgentechnologie van de UCI. Fietsen kunnen, indien nodig, gedemonteerd worden. De controle moet binnen de eerste minuten na de finish plaatsvinden.

Bij de Tour van vorig jaar werden 1.008 controles uitgevoerd en werd geen enkel geval van technologische fraude geconstateerd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten