Schoonvader van Max Verstappen komt met excuses én verklaring voor racistische opmerkingen over Lewis Hamilton

© Reuters

De Braziliaanse oud-wereldkampioen Nelson Piquet heeft in een verklaring zijn excuses aangeboden voor zijn racistische uitlatingen aan het adres van Lewis Hamilton.

Bron: BELGA

“Wat ik zei was ondoordacht en ik verdedig het niet, maar ik wil benadrukken dat de gebruikte term in het Braziliaans Portugees op grote schaal wordt gebruikt als de term voor man of persoon“, valt te lezen in de verklaring van Piquet.

De oud-coureur, wiens dochter Kelly een relatie heeft met regerend wereldkampioen Max Verstappen, gebruikte in een podcast een racistisch scheldwoord toen hij zijn mening gaf over de botsing tussen Hamilton en Verstappen vorig jaar in de grote prijs van Groot-Brittannië op het circuit van Silverstone. De podcast werd vorig jaar november al opgenomen, maar de opmerkingen van Piquet kwamen afgelopen week pas naar buiten. Piquet zou in de podcast destijds het woord neguinho in de mond hebben genomen, het Braziliaanse woord voor nigger.

“Ik zou nooit het woord gebruiken waarvan ik in sommige vertalingen ben beschuldigd. Ik veroordeel ten stelligste dat het woord door mij gebruikt zou zijn met de bedoeling om een coureur te kleineren vanwege zijn huidskleur”, meldt Piquet verder in zijn verklaring.

Oprechte excuses

“Ik bied mijn oprechte excuses aan aan iedereen die getroffen is, inclusief Lewis, die een geweldige coureur is”, zegt Piquet. “Het lijkt me duidelijk dat er voor discriminatie geen plaats is in de Formule 1 en het lijkt me goed om dat via deze weg te verduidelijken.”

Dinsdag veroordeelden de Formule 1 en de Internationale Autosportfederatie (FIA) de discriminerende opmerkingen van Piquet. Ook zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton liet van zich horen op Twitter. “Het is meer dan alleen woorden. Het gaat om een ouderwetse manier van denken die geen plaats verdient in onze sport”, meldde de 37-jarige Brit, die verder schreef dat het tijd is voor actie tegen racisme.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten