Greg Van Avermaet houdt zich klaar om alsnog naar de Tour te trekken: “Maar dochtertjes weten het nog niet”

De kans is fiftyfifty dat Greg Van Avermaet dan toch nog het vliegtuig naar Kopenhagen neemt, waar morgen de Tour start. Alles hangt af van het testresultaat dat de in isolatie zittende Luxemburger Bob Jungels vanmorgen aflevert. Gisteren was zijn PCR-test positief, met licht virale lading.

Hugo Coorevits en Michaël Van Damme

“Mijn valies is nog niet gemaakt. Zover sta ik nog niet”, zei Greg Van Avermaet, die op minder dan 48 uur voor de Tourstart niet weet of hij er een negende opeenvolgende keer bij is. “Ik kreeg een telefoontje vanuit Denemarken dat ik maar beter vandaag nóg een PCR-test liet afnemen. Het resultaat van maandag was negatief. Mijn vriendin Ellen is op de hoogte, maar de dochtertjes weten nog niet dat de kans bestaat dat papa dan toch naar de Tour gaat. Ze gaan ervan uit dat ik de volgende weken thuis ben. Bellen ze donderdagmiddag dat ik moet vertrekken, dan vlieg ik ’s avonds naar Kopenhagen. Wanneer begint de eerste renner vrijdag aan de tijdrit?”

Door de nieuwe coronagolf veranderde de Internationale Wielerunie (UCI) de regels, waardoor een Tourdeelnemer nog de dag zelf mag arriveren. Op voorwaarde dat hij negatief testte. “Het is nu precies erger dan in de corona-Tour van 2020”, aldus Van Avermaet. Bij de immens druk bijgewoonde Tourpresentatie in Park Tivoli in Kopenhagen waren er vier ploegen niet volledig. Naast AG2R-Citroën waren ook UAE Team Emirates, Astana Qazaqstan en Israel-Premier Tech maar met zeven renners.

Uppercut voor Pogacar

Zelfs al bleef Tadej Pogacar aldoor lachen, het was toch akelig nieuws dat de gecontamineerde Matteo Trentin – waarmee hij in Denemarken nog trainde – naar huis moest. De wegkapitein wordt vervangen door de Zwitser Marc Hirschi, maar die heeft een ander profiel. Dat is starten met een handicap, want de 32-jarige Italiaan moest Pogacar zonder ongemakken door de moeilijke eerste week loodsen. De Noor Vegard Stake Laengen en de Deen Mikkel Bjerg moeten zijn job overnemen. En dat is toch een uppercut voor de tweevoudige Tourwinnaar, die ineens een minder uitgebalanceerde kern krijgt. “Hij was een zeer belangrijke man voor de eerste week ”, gaf Pogacar toe. “Ach, zolang we met acht zijn, zie ik alles met vertrouwen tegemoet.”

 ©  REUTERS

Israel-Premier Tech had zelfs een driedubbel probleem. Sportief manager Rik Verbrugghe testte positief, maar daarnaast zijn ook Omer Goldstein en Daryl Impey hoogrisicocontacten. Goldstein wordt vervangen door de Canadees Guillaume Boivin. De Zuid-Afrikaanse ex-gele trui was gisteravond niet op de Tourpresentatie. Gaat Impey er alsnog uit, dan komt hoogstwaarschijnlijk de Israëliër Guy Niv in zijn plaats. Samuele Battistella mag een streep maken door zijn Tourdebuut. In zijn plaats komt bij Astana Qazaqstan de Wit-Rus Aleksandr Riabushenko. Met andere woorden: pas vandaag weten we exact wie de 110de Tour rijdt.

Aangeboden door onze partners