Ontspannen Filippo Ganna heeft slecht nieuws voor Wout van Aert: “Ik wil het geel voor in mijn museum”

 ©  BELGA

Het tijdritparcours waarmee de renners morgen de Tour de France aanvatten, leent zich uitstekend voor een nieuwe secondenthriller tussen Filippo Ganna (25) en Wout van Aert. De Italiaanse wereldkampioen tijdrijden kijkt le Grand Départ erg ontspannen tegemoet. “Het zou dom zijn om nu al mentale energie te verspillen.”

Stijn Joris

Hoeveel weet je al van het parcours?

“Ik heb het al eens op de laptop bekeken, maar ben nog niet ter plekke geweest. Dat heeft eigenlijk vrijdagochtend pas zin. Dan kunnen we zien waar alle hekken staan en of de wegen breed of smal zijn. De snelheid die je in de bochten kan halen, is daar afhankelijk van.”

Je hebt al twee regenboogtruien, drie Italiaanse driekleuren en een roze trui in de kast hangen, hoe graag wil je daar een gele trui aan toevoegen?

“Dat zou mooi zijn. Alleen is elke renner die de Tour rijdt, 110 procent in orde. Dat maakt het niet makkelijker. Ik wil die gele trui zeker om in mijn museum te hangen. (grijnst) Ze heeft iets mythisch en ik hou van de geschiedenis van de Tour.”

Je start als favoriet. Maakt dat je ook nerveus?

“Ik maak me alleen druk om wat we de dag voordien gaan eten. (lacht) Het zou dom zijn om nu al mentale energie te verspillen. Vrijdagochtend zal ik wel opstaan met een portie grinta. Ik weet dat mijn vorm goed is, dat heb ik kunnen vaststellen tijdens het Italiaans kampioenschap tijdrijden. We kunnen nu alleen de vingers kruisen dat ik ook goed genoeg ben om vrijdagavond een feestje te kunnen bouwen.”

Iedereen verwacht een tweestrijd tussen jou en Van Aert. Wie zie jij als je grootste rivaal?

“Iedereen wil die trui. De Tour is één van de meest intense, harde en stressvolle wedstrijden. Iedereen zal hongerig zijn, maar Wout is zeker één van mijn meest agressieve tegenstanders in een tijdrit als deze. Hij is één van de belangrijkste kandidaten voor het geel.”

Jullie maken het vaak heel erg spannend. Hoe kijk je naar hem?

“Wout is een superkerel. Hij kan op een klim winnen, een vlakke rit, een spurt, een tijdrit en waarschijnlijk ook met de mountainbike of zelfs bij het lopen. Daar kan je alleen maar respect voor hebben.”

 ©  Photo News

De regen kan morgen een factor zijn. Krijg jij carte blanche om je starttijd te bepalen?

“We hebben in het team een aantal mensen dat de weersomstandigheden nauwgezet opvolgt. Het kan tricky worden. We kunnen niet met acht tegelijk starten natuurlijk. Als Gerraint (Thomas red.) in vorm is, mag hij als eerste kiezen wanneer hij vertrekt als het van mij afhangt, maar dan is het aan mij. (lacht)”

Als je het geel kan pakken, ga je het dan ook een week proberen houden?

“Als het lukt om ze te pakken, willen we die gele trui zo lang mogelijk houden. We weten uiteraard dat er bonificaties liggen aan het einde van elke rit. Iemand als Wout kan in een sprint makkelijk tien seconden goedmaken, maar dat maakt nu allemaal nog niet uit. Eerst wordt het belangrijk om vrijdag te winnen.”

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten