Minister Peeters investeert 5,3 miljoen euro in Kempense fietsvoorzieningen

De komende jaren worden heel wat fietspaden in de Kempen verbeterd. © EMA

Turnhout -

Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) maakt dit jaar 47,7 miljoen euro vrij voor vervoerregio Kempen, waarvan 5,3 miljoen euro naar fietsinvesteringen gaan. Ze voorziet ook geld voor de aanpak van enkele zwarte punten.

Wouter Adriaensen

Minister Peeters maakte de cijfers bekend als antwoord op een schriftelijke vraag van haar partijgenoot en Vlaams Parlementslid Willem-Frederik Schiltz. Die reageert verheugd op de mooie som, net als partijgenoot en Turnhouts gemeenteraadslid Bart Voordeckers. “Verkeersveiligheid is een absolute prioriteit. Die wordt verhoogd door te investeren in veilig fietsen en zwarte punten. In onze regio wordt er dit jaar concreet gewerkt om vier zwarte punten veiliger te maken.”

Het gaat om 72.000 euro voor een streefbeeldstudie voor de Steenweg op Diest in Turnhout tussen de E34 en Kasterlee en ruim 1 miljoen euro voor onteigeningen langs de N132 in Merksplas en Turnhout, langs de N19 in Geel en aan het kruispunt Van Roey in Turnhout. “Het kruispunt van de Veedijk en de Steenweg op Gierle zit niet in deze lijst, omdat het na de installatie van de tijdelijke verkeerslichten van de zwarte lijst is gevallen”, voegt Voordeckers toe. “Ook daar wordt dit jaar 1,1 miljoen euro in geïnvesteerd.”

Investeringen verdrievoudigd

Het Turnhoutse oppositieraadslid is adviseur mobiliteit op de studiedienst van Open Vld. “Een fietsroute is pas veilig als alle gevaarlijke punten onderweg opgelost geraken”, legt hij uit.“De N132 tussen Merksplas en Weelde-Statie is een van de laatste steenwegen in onze regio met echte moordstrookjes. Ook de stelselmatige aanpak van gevaarlijke kruispunten in onze regio is ongelooflijk belangrijk voor de fietsveiligheid. Denk maar aan de kruispunten op de Turnhoutse ring, de Antwerpseweg in Geel of de Veedijk in Vosselaar.”

Schiltz voegt nog toe dat de fietsinvesteringen in Vlaanderen de afgelopen jaren meer dan verdrievoudigd zijn. “In 2021 en 2022 investeert de minister respectievelijk 335 en 328 miljoen euro in fietsinfrastructuur, nadat in 2017 voor het eerst de kaap van 100 miljoen euro gerond werd. Een deel van die middelen maakt nu zwart op wit het verschil voor de verkeersveiligheid in onze regio. Zo zetten we verdere stappen richting een duurzamere mobiliteit en stimuleren we mensen om de fiets te gebruiken.”

Aangeboden door onze partners