Patiënten krijgen ‘menu’ voor ze naar het ziekenhuis komen: “We zijn overtuigd dat het zal helpen”

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

GENT -

Patiënten van het AZ Maria Middelares krijgen voortaan niet enkel een herinnering van hun afspraak in het ziekenhuis, maar ook een ‘menu’ met opties om in het ziekenhuis te geraken. De onderliggende ambitie: minder mensen met de auto laten komen.

Bert Staes

Elke dag stromen zo’n 1.500 patiënten toe in Maria Middelares. Tel daar nog eens de ruim 2.000 artsen en personeelsleden bij, én de bezoekers, en de uitdaging voor de mobiliteit op en ronde de ziekenhuissite is duidelijk.

Maria Middelares wil alvast de patiënten laten overwegen om niet zomaar de auto te nemen. Daarom krijgen ze vanaf nu op voorhand een ‘menu’ in de mailbox: daarin worden de opties opgelijst om op de campus van het ziekenhuis te geraken, samen met de geschatte reistijd en de kostprijs.

Het ‘menu’ wordt samengesteld door CuraeVia, een nieuw Gents bedrijf. “Duurzame opties zoals openbaar vervoer en de fiets staan helemaal bovenaan”, zegt Xavier Keters van Curaevia. “Het traject met het openbaar vervoer wordt in detail uitgelegd en in beeld gebracht. Ook de fietsroute op de campus van het ziekenhuis kan de patiënt bekijken in een korte, duidelijke video.”

Maria Middelares schakelt Curaevia in om het verkeer naar het ziekenhuis duurzamer te maken. Het ziekenhuis is verwikkeld in een discussie met het Gentse stadsbestuur over het parkeerbeleid: een ‘tijdelijke’ parkeertoren met 400 plaatsen zou weg moeten, vindt de Stad.

“Patiënten massaal de omslag laten maken naar duurzame mobiliteit zal tijd kosten”, zegt Keters, “maar we zijn ervan overtuigd dat ons mobiliteitsmenu daarbij zal helpen.”

LEES OOK. Parkeertoren op ziekenhuissite moet weg, vindt stadsbestuur: “Als het UZ Gent het kan, kan het hier ook”

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent