Melikan Kucam ook in beroep veroordeeld voor mensensmokkel en corruptie, maar wel met strafvermindering

Melikan Kucam is donderdagochtend in beroep veroordeeld tot vijf jaar cel en een boete van 48.000 euro, voor mensensmokkel en passieve omkoping. Daarmee bevestigt het Antwerpse Hof van Beroep in grote mate de veroordeling in eerste aanleg van Kucam.

Matthias Verbergt

Kucam kreeg in 2017 van toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) de bevoegdheid om lijsten samen te stellen van Syrische christenen die een humanitair visum zouden krijgen om veilig naar ons land te kunnen komen en hier asiel aan te vragen.

In januari 2019 kwam bij een gerechtelijk onderzoek en een uitzending van het VRT-programma Pano aan het licht dat Kucam tussen 2.500 en 7.500 euro vroeg voor de visa, die bedoeld zijn als een gunst van de staat voor uitzonderlijk kwetsbare personen. Francken was toen pas afgetreden als staatssecretaris.

Het arrest van vandaag houdt een strafvermindering in ten opzichte van het vonnis in eerste aanleg van januari vorig jaar. De rechtbank beperkte de feiten van mensensmokkel tot de vijf personen die met hun volledige identiteit geïdentificeerd konden worden. De gevangenisstraf werd teruggebracht van acht naar vijf jaar, en de boete daalde daardoor aanzienlijk van bijna 700.000 euro naar 48.000 euro.

Boetes voor mensensmokkel worden toegekend per slachtoffer. De tenlasteleggingen rond passieve corruptie blijven wel helemaal overeind. Ook wordt 490.000 euro aan geld en bezittingen van Kucam, die aanwezig was in de rechtbank, verbeurd verklaard. Ook de vrouw en zoon van Kucam zagen hun veroordeling bevestigd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten