Zakaria Jaffal en Ayoub Bazarouj volledig vrijgesproken tijdens proces aanslagen Parijs

 ©  AFP

Op het proces over het Belgische luik van het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs is de Brusselse correctionele rechtbank donderdag bezig aan de voorlezing van haar vonnis. Uit dat vonnis blijkt alvast dat minstens twee verdachten, Zakaria Jaffal en Ayoub Bazarouj, volledig worden vrijgesproken. Abid Aberkan, Ibrahim Abrini, Abdoullah Courkzine, Lazez A. en Meyrem E.B. worden wel schuldig verklaard, maar voor hen vallen ook een deel van de tenlasteleggingen weg.

ltoBron: BELGA

Zakaria Jaffal verkeerde volgens het federaal parket steevast in de kringen van Salah Abdeslam en Ahmed Dahmani, met wie hij regelmatig IS-propaganda bekeek, en zou er ook bij geweest zijn toen de terroristen in de nacht van 12 op 13 november vanuit Brussel naar Parijs vertrokken.

Volgens de rechtbank waren de broers Abdeslam en Ahmed Dahmani jeugdvrienden van Jaffal, en konden zijn contacten met hun dan ook in die verhouding kaderen. Niets bewijst ook dat de ontmoeting in de nacht van 12 op 13 november gepland was of iets te maken had met de aanslagen, aldus nog de rechtbank. Ook heeft Mohamed Abrini verklaard dat Jaffal niet op de hoogte was van de aanslagplannen.

LEES OOK. “Ik ben geen moordenaar”, zei hij nog, maar Salah Abdeslam kreeg zeldzaam strenge straf

Geen bewijs

Voor Ayoub Bazarouj geldt ook dat zijn contacten met Dahmani, de Abdeslams en Mohamed Abrini geen bewijs zijn van een eventuele deelname aan de activiteiten van een terreurgroep. Dat Dahmani en Ayoub Bazarouj elkaar omhelsden op 13 november 2015, rond 21.15, is ook geen bewijs dat Bazarouj verheugd was over die aanslagen en er zijn steun aan betuigde.

Het federaal parket verweet Ayoub Bazarouj ook dat hij een Facebookaccount zou gemaakt hebben voor zijn broer Youssef, die in Syrië verbleef, en verschillende Belgische telefoonnnummers voor hem zou geactiveerd hebben, zodat Youssef vanuit Syrië via WhatsApp kon communiceneren. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat Ayoub Bazarouj daar inderdaad voor gezorgd heeft.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt