Festivalgangers opgelet: wie tijdens Rock Werchter afval op straat gooit, riskeert boete tot 350 euro

Pieter Matthijs van café De Wissel: “Natuurlijk is er tijdens festivaldagen veel afval. Maar ik vind dat de bezoekers gedisciplineerder zijn.”  

Pieter Matthijs van café De Wissel: “Natuurlijk is er tijdens festivaldagen veel afval. Maar ik vind dat de bezoekers gedisciplineerder zijn.”  ©  ggh

Werchter/Rotselaar -

Wie tijdens Rock Werchter afval zomaar op straat gooit - buiten het festivalterrein - en betrapt wordt, krijgt een GAS-boete die kan oplopen tot 350 euro. Pas aangestelde ‘zwerfvuilhandhavers’ gaan intensieve controles uitvoeren.

Guido Govaerts

In Rotselaar worden samen met de organisatie al jarenlang inspanningen gedaan om de festivals zo duurzaam mogelijk te organiseren. “Het lokaal bestuur legt het gebruik van gerecycleerd PET- materiaal op zowel binnen als buiten het festivalterrein”, zegt burgemeester Jelle wouters (CD&V). “Het gebruik van niet-recycleerbare materialen is verboden en afval wordt selectief ingezameld. Dit jaar krijg je al voor vijftien ingezamelde bekers of flesjes een gratis drankbon.”

Nieuw dit jaar is het inzetten van zwerfvuilhandhavers. Tijdens de jongste gemeenteraad werden die officieel aangesteld. Ze zullen intensieve controles uitvoeren. “We willen Afvalstoffenmaatschappij Ovam en de Vlaamse overheid bedanken voor de inspanningen om er mee voor te zorgen dat ons dorp proper en net blijft, ook tijdens de festivals”, zegt schepen van Duurzaamheid en Milieu Piet De Bruyn (N-VA).

Anoniem

“De zwerfvuilhandhavers hebben de bevoegdheid om overtredingen vast te stellen wanneer ze iemand betrappen op het weggooien van een blikje, een peuk of een frietbakje op straat. De handhavers voeren hun controles niet uit in uniform en zullen actief zijn op verschillende hotspots rondom het festivalterrein, maar niet op de festivalweide zelf of op de campings”, verduidelijkt schepen De Bruyn.

Pieter Matthijs, die al meer dan twintig jaar café De Wissel uitbaat met zijn vrouw Marleen, ervaart evenwel weinig klachten over zwerfvuil tijdens het festival. “Natuurlijk wordt er door zo’n massa volk veel meer afval geproduceerd. Maar ik vind dat de bezoekers ook gedisciplineerder zijn. Er hangen overal in het dorp vuilniszakken en die worden ook goed gebruikt. En ze worden ook elke ochtend weggehaald en vervangen. De gemeentearbeiders verdienen zeker een pluim om onze straten proper te houden. En het helpt ook om de festivalgangers aan te zetten om hun afval niet zomaar op straat te gooien”, zegt Pieter.

Tijd van sensibiliseren voorbij

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gelooft dat de aanwezigheid van de zwerfvuilhandhavers op straten rond de weide in Werchter de afvalberg tot een minimum kan beperken. “De tijd van sensibiliseren en waarschuwen is voorbij. Zeker tijdens een evenement dat voor een grote volkstoeloop zorgt, kunnen de zwerfvuilhandhavers voor de nodige bewustwording zorgen bij de festivalgangers en de afvalberg mee verkleinen”, zegt ze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten