Gewezen F1-baas Bernie Ecclestone zou “kogel opvangen” voor Vladimir Poetin, maar komt daar nu op terug: “Gezegd zonder nadenken”

 ©  REUTERS

Bernie Ecclestone zou naar eigen zeggen “een kogel opvangen” voor de Russische president Vladimir Poetin, volgens de voormalige Formule 1-topman “een prima persoon”. Die opvallende uitspraken deed de 91-jarige Ecclestone in de tv-show Good Morning Britain op ITV. In een nieuw interview met Sky Sports kwam de Brit daar wel op terug.

Vincent Van Genechten, Jens Heylen, De TelegraafBron: BELGA

Ecclestone verklaarde dat de oorlog in Oekraïne niet “intentioneel” was en vermeden kon worden door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De Brit is van mening dat Zelensky had moeten praten met Poetin, een “verstandig” man.

In de tv-show kreeg Ecclestone de vraag of hij Poetin nog als een vriend beschouwd. “Ik zou nog altijd een kogel voor hem opvangen”, reageerde de voormalige F1-paus. “Ik heb liever niet dat het pijn doet, maar als dat wel zo is, zou ik nog steeds een kogel opvangen. Hij is immers een prima persoon. Wat hij doet, is iets waarvan hij dacht dat het het juiste was voor Rusland. Helaas maakt hij net als veel zakenmensen, en zeker net als ik, van tijd tot tijd fouten. Als je een fout hebt gemaakt, moet je je uiterste best doen om weer uit die situatie te geraken.”

 ©  AFP

Over Zelensky zei Ecclestone nog dat het erop lijkt dat hij nog steeds een comedian wil zijn.

“Als hij had nagedacht, had hij zeker genoeg moeite gedaan om met de heer Poetin te praten. Poetin is een verstandig persoon en zou naar hem geluisterd hebben. Hij had er waarschijnlijk iets aan kunnen doen”, aldus de Brit.

“Gezegd zonder na te denken”

Ecclestone is meer dan een week later teruggekomen op bovenstaande uitspraken. Bij het Britse Sky Sports bood hij zijn excuses aan. “Soms vertellen mensen iets zonder erbij na te denken. Waarschijnlijk was dat bij mij ook het geval”, verklaarde Ecclestone. “Ik weet hoe het voelt om in een oorlog verwikkeld te zitten (hij verwees naar hoe hij zelf de Tweede Wereldoorlog bewust meemaakte, red.) en ik leef mee met de mensen in Oekraïne, die moeten lijden voor iets dat ze niet gedaan hebben. Het spijt me als ik iemand gekwetst heb, dat was niet mijn bedoeling”, vervolgde Ecclestone.

De Formule 1 werd door deze uitspraken opnieuw in verlegenheid gebracht. Eerder kwamen racistische uitlatingen van de Braziliaanse oud-wereldkampioen Nelson Piquet aan het licht, gericht tot Lewis Hamilton. Piquet verontschuldigde zich intussen.

Aangeboden door onze partners