Proces aanslagen Parijs: drie jaar cel met uitstel voor Abid Aberkan, opschorting voor Ibrahim Abrini

 ©  BELGA

Op het proces over het Belgische luik van het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs heeft de Brusselse correctionele rechtbank Abid Aberkan, de man die Salah Abdeslam onderdak bood, veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar met probatie-uitstel.

jvhBron: BELGA

Abdoullah Courkzine kreeg een gevangenisstraf van 30 maanden met uitstel, en Soufiane El Aroub een effectieve gevangenisstraf van 18 maanden. Het federaal parket vroeg voor El Aroub ook de onmiddellijke aanhouding, maar de rechtbank ging niet op die vraag in.

De rechtbank legde Rafik El Hassani dan weer een werkstraf op van 100 uur, terwijl Lazez A. een gevangenisstraf van 35 dagen kreeg.

Drie verdachten genieten de gunst van de opschorting. Het gaat om Ibrahim Abrini, de jongere broer van Mohamed Abrini, Meyrem E.B., die haar echtgenoot geholpen had om valse documenten te leveren aan Khalid El Bakraoui, en Youssef El Ajmi.

Youssef Bazarouj en Sammy Djedou, die verstek lieten gaan, zijn schuldig verklaard maar krijgen geen bijkomende gevangenisstraf opgelegd. Youssef Bazarouj werd in een ander terreurproces al veroordeeld tot de maximumstraf van vijf jaar, waardoor hij geen bijkomende straf kan krijgen, terwijl Sammy Djedou al een gevangenisstraf van 13 jaar opliep als leider van een terreurgroep. Die straf is voor de rechtbank voldoende zwaar om ook voor deze feiten te gelden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten