Voor het eerst buiten Afrika: Internationaal Strafhof vaardigt drie arrestatiebevelen uit omtrent oorlog in Georgië

Het Internationaal Strafhof in Den Haag 

Het Internationaal Strafhof in Den Haag ©  rr

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft drie arrestatiebevelen uitgevaardigd in het kader van een onderzoek naar eventuele misdaden begaan tijdens de oorlog in Georgië in 2008. Twee Russen en een in Georgië geboren man worden beschuldigd van oorlogsmisdaden in de oorlog die vijf dagen duurde. Het gaat om drie mannen die belangrijke posities bekleedden bij de pro-Russische rebellen in de opstandige regio Zuid-Ossetië.

jvhBron: BELGA

De drie worden ervan beschuldigd burgers als pasmunt te hebben gebruikt tijdens de onderhandelingen. Het gaat om Mikhail Mindzajev, de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken van Zuid-Ossetië, Gamlet Goetsjmazov, directeur van een detentiecentrum, en David Sanakoev, die als ombudsman fungeerde. Het gaat om het eerste ICC-onderzoek dat geen betrekking heeft op het Afrikaanse continent.

Georgië startte op 7 augustus 2008 een grote militaire aanval op het door pro-Russische rebellen beheerste Zuid-Ossetië. Er was ook een Russische troepenmacht gelegerd. Rusland greep in en Georgië verloor toen ook een stuk land in het noordwesten aan de Zwarte Zee, Abchazië. Na vijf dagen strijd werd de oorlog na internationale bemiddeling beëindigd. Rusland bleek zijn positie te hebben versterkt en kwam er ook politiek vrijwel zonder kleerscheuren vanaf.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten