Voor het eerst kunnen mama’s melk afkolven én bewaren op Rock Werchter: “Ik zit hier elke drie uur, maar zo kan ik er tenminste bij zijn”

Viviane (27) en Vera (33) maken dankbaar gebruik van ‘The Milk Factory’ 

Viviane (27) en Vera (33) maken dankbaar gebruik van ‘The Milk Factory’ ©  Geert Van de Velde

Nieuw op Rock Werchter dit jaar is The Milk Factory, een box op de festivalweide waar mama’s terechtkunnen om in alle rust melk af te kolven. Hanne Manshoven, een vroedvrouw uit de regio, zette haar schouders onder het project. “Ik kreeg constant de vraag van vrouwen wat ze konden doen met hun moedermelk, daar was geen oplossing voor. Ik heb dan maar zelf initiatief genomen.” En met succes.

evdg

Bijna in een hoekje van de festivalweide, daar zit Hanne Manshoven met haar kersvers concept. Nu ja, helemaal nieuw is het niet: op andere festivals bestonden al ruimtes waar mama’s terechtkonden om af te kolven. Maar op Rock Werchter, toch een der groten in België, bestond het nog niet. “Ik ben zelf vroedvrouw hier in de regio en ik kreeg heel vaak de vraag van vrouwen over de mogelijkheden op dit festival”, vertelt ze. “Dan moest ik altijd zeggen dat ze konden afkolven bij het Rode Kruis, maar nadien moesten ze de melk wel telkens weggooien. Of zelf op een of andere manier koel zien te bewaren.”

Een onbegonnen klus tussen het feestgedruis, laat staan als de temperaturen de hoogte inschieten. Het zorgde ervoor dat veel moeders besloten het festival te laten voor wat het is. “Ik vroeg me af waarom het niet anders kon. Het is toch zonde dat deze vrouwen dan niet naar het festival kunnen komen? Ik besloot de organisatie zelf te contacteren.”

The Milk Factory

Hanne mailde Rock Werchter met het voorstel een nieuwe ruimte te creëren waar mama’s in alle rust kunnen afkolven. “Ik zei ook dat ik er desnoods zelf voor wou instaan”, vertelt Hanne.” Uit het mailtje vloeide een samenwerking tussen de vroedvrouw en Rock Werchter. En met succes.

(lees verder onder de foto)

 

 ©  Geert Van de Velde

In The Milk Factory, vlakbij het podium The Slope en tussen de eetkraampjes in, kunnen vrouwen voortaan even ontsnappen van de drukte. Ze kunnen er hun spullen afzetten om in bewaring te houden of zich in de zetels nestelen om melk af te kolven. Hun melk moeten ze nadien niet meer weggooien. “Die kan de hele dag koel bewaard worden in de koelkast of de diepvries.”

Om de drie uur

Kort na de middag op de eerste festivaldag zitten al enkele vrouwen in de box. Een van hen is de 27-jarige Viviane, sinds twee maand mama. “Eigenlijk is het bijna onmogelijk om naar een festival te komen als je nog moet kolven, om die reden had ik dus geen ticket gekocht”, zegt ze. “Op het laatste nippertje ben ik toch nog eens gaan kijken op de website van Rock Werchter, en daar las ik over het concept. Ik heb gisteren pas een ticket gekocht en kijk, nu ben ik hier toch. (lacht)

Kersvers mama Viviane is tevreden dat ze een oplossing vond om alsnog naar het festival te komen. 

Kersvers mama Viviane is tevreden dat ze een oplossing vond om alsnog naar het festival te komen. ©  Geert Van de Velde

Viviane moet er wel wat voor over hebben. Elke drie uur baant ze zich terug een weg naar The Milk Factory om er even af te kolven. “Het is wel erg fijn dat ik er op deze manier toch kan bij zijn.” Wat ze met haar melk doet? “Hier in de koelkast bewaren en ’s avonds neem ik die mee naar huis.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook