Dieselauto’s verboden vanaf 2030: Brusselse regering legt agenda voor uitstap verbrandingsmotoren vast

Themabeeld ©  Shutterstock

De Brusselse regering heeft donderdag de agenda voor de geleidelijke uitstap van diesel- en benzinemotoren definitief vastgelegd. Daarbij werden ook de sociale begeleidingsmaatregelen versterkt.

jvhBron: BELGA

Zoals bekend worden dieselauto’s en -bestelwagens, al dan niet hybride, vanaf 2030 verboden. Dat geldt ook voor benzineauto’s en bestelwagens met een Euro 4-motor. Wie met een Euro 6-motor rijdt heeft nog respijt tot 2035. Minibussen en lichte vrachtwagens met een verbrandingsmotor (diesel of benzine) mogen tot 2035 het Brussels Gewest binnen. Autobussen kunnen nog een jaar langer rondrijden. Autocars en zware vrachtwagens vallen voorlopig buiten het verbod indien ze uitgerust zijn met de minst vervuilende motoren (Euro VI).

De regering keurde ook een aantal sociale uitzonderingen op Lage Emissiezone (LEZ) goed. Zo worden schoolbussen en voertuigen voor het vervoer van personen met beperkte mobiliteit vrijgesteld bij leveringsproblemen van nieuwe voertuigen. De toegang tot Brusselse P+R-parkings wordt vereenvoudigd, onder meer door een nieuwe parking in september aan het UZ Brussel. Het aantal dagpassen wordt verhoogd van 8 tot 24 per jaar, terwijl de Bruxell’Air-premie voor gezinnen met een laag inkomen verhoogd wordt van 900 tot 1.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten