Prinses Elisabeth huldigt KU Leuven-lab met haar naam in

In het departement Werktuigkunde van de KU Leuven heeft prinses Elisabeth donderdagmiddag een nieuw 3D-labo ingehuldigd. Het ‘Princess Elisabeth Additive Manufacturing Lab’ zorgt voor een uitbreiding van de onderzoeksmogelijkheden naar 3D-printtechnieken aan de Leuvense universiteit.

jvhBron: BELGA

De prinses kreeg een rondleiding door het naar haar genoemde lab net buiten Leuven en werd ingewijd in technieken en toepassingen van 3D-printen. Bij die techniek wordt een virtueel ontwerp omgezet in een fysiek driedimensionaal object door het laag per laag te bouwen. Dat kan met kunststof, maar ook met keramiek of metalen, zoals staal, koper of titanium. De ontwerpvrijheid bij 3D-printen is heel groot en de stap van ontwerp naar product is klein.

Tijdens haar bezoek ontving prinses Elisabeth ook een aandenken: een cilinder gemaakt van vederlicht maar bijzonder robuust aluminium met binnenin verwerkt een kroon, die enkel zichtbaar is als je in de juist richting door de poreuze structuur kijkt. Het aandenken, dat een luttele 32 gram weegt, telt 1384 printlagen.

“We zijn bijzonder vereerd met het bezoek van de kroonprinses en de rol die ze opneemt als geëngageerde ambassadrice van ons nieuwe labo en wetenschappelijk onderzoek”, reageert professor Brecht Van Hooreweder, hoofd van het onderzoeksteam. “We willen het nieuwe labo ook inzetten om nog meer jongeren warm te maken voor wetenschap en techniek. Zeker in de ingenieursopleidingen, met uitzondering van bio-ingenieurswetenschappen, merken we dat de vrouwelijke studenten vaak nog ondervertegenwoordigd zijn. Daarom zijn we des te blijer dat een jonge vrouw als Prinses Elisabeth zich hiervoor engageert.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten