Vereniging van Artsensyndicaten dreigt ermee akkoord met ziekenfondsen op te zeggen: “Provocatie van Vandenbroucke”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke 

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke ©  BART DEWAELE

BVAS, de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten, dreigt ermee het akkoord artsen-ziekenfondsen 2022-2023 op te zeggen, uit onvrede met een wetsontwerp van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

jvhBron: BELGA

In een nieuw wetsontwerp wil Vandenbroucke een verbod instellen voor artsen om ereloonsupplementen aan te rekenen aan patiënten met het OMNIO-statuut. Deze personen hebben door een moeilijke financiële gezinssituatie recht op een ‘verhoogde tegemoetkoming’ en dus een betere terugbetaling bij onder meer geneeskundige verzorging. Volgens het huidige wetsontwerp zouden artsen dus in geen geval hogere honoraria aanrekenen dan de tarieven uit het akkoord artsen-ziekenfondsen.

Maar volgens BVAS gaat het om een “louter politiek geïnspireerd artikel”. “Wij zien dit als een provocatie van Vandenbroucke”, zegt Marc Moens van BVAS. “Het is ongepast dat de minister artsen die weigeren om tot het akkoord toe te treden, toch de tarieven uit datzelfde akkoord oplegt.”

Ze dreigen er dan ook mee om uit het akkoord te stappen. “En dat is alleen maar nadelig voor de patiënt”, waarschuwt Moens. Artsen zouden dan zelf hun tarieven kunnen kiezen of bijvoorbeeld kiezen om het huidige tarief af te ronden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten