Meer windmolens nabij luchthavens? Skeyes werkt aan actieplan

Themabeeld ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Luchtverkeersleider skeyes wil tegen het najaar een actieplan voorstellen met extra maatregelen om meer plaats te maken voor windmolens in de buurt van luchthavens en luchthaveninstallaties. Dat is donderdag gezegd tijdens een rondetafelgesprek in aanwezigheid van de federale ministers Tinnen Van der Straeten (Energie) en Georges Gilkinet (Mobiliteit).

jvhBron: BELGA

De bouw van windturbines in de buurt van luchthavens en luchthaveninfrastructuur wordt beperkt door de risico’s die eraan verbonden zijn. Er is niet alleen een risico op botsingen, maar de windmolens kunnen ook de werking van radars en bakens voor de luchtvaart verstoren. 

Skeyes bekijkt al langer hoe het toch meer ruimte kan vrijmaken voor windmolens, zonder de veiigheid in het gedrang te brengen. Zo werden er al “Wind Warm Filters” geplaatst op de radars in Oostende, Brussel en Florennes. Die verminderen de effecten van de windturbines op de radars. 

De luchtverkeersleider “wil zich blijven inzetten voor de sector en verbindt zich ertoe, tegen dit najaar, bijkomende concrete maatregelen voor te stellen in een actieplan”, zegt hij in een persbericht. “Zo streeft skeyes ernaar om de luchtvaartbeperkingen op de locaties die door de windenergiesector worden aangegeven tot het minimum te beperken.”

De federale regering heeft skeyes een subsidie van 6,75 miljoen euro toegekend om te helpen bij de investeringen die nodig zijn om de beschikbare ruimte voor windturbines te vergroten.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt