Latem start met elektrische deelwagens: “Slaat het aan, breiden we autodelen uit”

SINT-MARTENS-LATEM -

Het Latemse gemeentebestuur zoekt een partner om een systeem van autodelen op te starten. Op vijf locaties moeten elektrische deelwagens komen. “Slaat het aan, dan kunnen we het aantal wagens uitbreiden”, zegt schepen van Mobiliteit Rigo Van de Voorde (Welzijn).

Erwin Mynsberghe

De Latemse gemeenteraad heeft het licht op groen gezet voor de plaatsing en uitbating van elektrische deelwagens. Zowel medewerkers van het lokaal bestuur als inwoners zullen die kunnen gebruiken. “Nu het bestek is goedgekeurd, hopen we begin volgend jaar het systeem uit te rollen. Wij voorzien er jaarlijks 30.000 euro voor. Na een jaar zullen we evalueren. Slaat het aan, dan komen er meer wagens. Zo niet, dan worden ze verminderd”, zegt schepen Van de Voorde.

Aanvankelijk worden vier stadswagens en een kleine monovolume ter beschikking gesteld, op deze locaties: de Mortelputstraat ter hoogte van de Brouwerijschuur, de Constant Permekelaan ter hoogte van De Oase, de Vennelaan ter hoogte van het Sociaal Huis, de Latemstraat ter hoogte van de Priesterage, en ten slotte de Xavier de Cocklaan ter hoogte van De Vierschaar.

Maaltijden

“Die vijf locaties dienen als vaste standplaats voor de wagens en beschikken over laadinfrastructuur. Eén laadpunt zal ook publiek toegankelijk zijn voor particulieren. Elektrische wagens zijn efficiënter dan wagens met een verbrandingsmotor. Daarnaast zijn ze stiller, geurloos en stoten ze minder fijn stof en broeikasgassen uit. Deze voordelen voor het klimaat en de gezondheid nemen exponentieel toe als de voertuigen worden gedeeld”, verduidelijkt de schepen.

“De mini-monovolume zal op weekdagen van 10 en 12.30 uur worden gereserveerd voor het lokaal bestuur, voor de maaltijdbedeling”, geeft de schepen nog mee.

Aangeboden door onze partners