VOORBESCHOUWING TOUR 2022. Rit 1 (Kopenhagen-Kopenhagen). Kan Wout van Aert geel pakken in een tijdritgevecht met Filippo Ganna?

Houdt Wout van Aert afijn wereldkampioen Filippo Ganna eronder in de openingstijdrit van de 109de Tour de France? Het antwoord volgt vrijdagmiddag in Kopenhagen, waar la grande boucle voor het eerst sinds 2017 met het werk tegen de tijd start. De challenge is zowel voor Van Aert als voor Ganna even groot. De inzet is de vacante gele trui van Tadej Pogacar. Voor Ganna zijn het zelfs zijn eerste Tourkilometers ooit.

Hugo Coorevits

* Start eerste renner: 16 uur (Jérémy Lecroq, Fra, B&B Hotels/KTM)

* Start laatste renner: 18.55 uur (Marc Soler, Spa, UAE Team Emirates)

* Afstand: 13,2 km

Het parcours

Het wordt geen walk in the park zelfs al zit er weinig niveauverschil in het stadsparcours dat zich door het hart van de Deense hoofdstad slingert. Voortdurend poweren is ook al onmogelijk, gezien het aantal negentig gradenbochten dat de omloop telt. Uiteindelijk moet er een twintigtal keer van richting veranderd worden, soms niet eens zonder te remmen. Er kunnen dus hoge snelheden worden gehaald. Is het Tourrecord van Rohan Dennis in gevaar? Dat kan. Zeven jaar geleden in Utrecht zette de nu niet eens geselecteerde Australische hardrijder van Jumbo-Visma – toen nog voor BMC – een gemiddelde neer van 55,446 km per uur over een gelijkaardige afstand (13,8 km). Thuisrijder Tom Dumoulin was toen met een vierde plaats dé ontgoochelde van de dag.

Onze sterren:

Automatisch kom je bij dé hardrijders van dit peloton uit. En in de eerste plaats bij Filippo Ganna. De wereldkampioen droomt ervan om zijn eerste dag in de Tour af te sluiten met geel. In de jongste twee, spraakmakende, krachtmetingen met Wout van Aert trok hij telkens aan het langste eind. In Brugge op de wereldkampioenschappen was het verschil tussen de twee na 43,1 km slechts 6 seconden. In de tijdrit van het Critérium du Dauphiné, enkele weken geleden in La Batie d’Urfé, was het verschil amper 2 seconden na 31,9 km, waarbij Ganna veruit in betere weersomstandigheden reed dan Wout van Aert. 2 seconden na zo’n afstand: bij manier van spreken is dat één tot twee bochten die je net iets scherper neemt...

Thuisrijders Mads Pedersen en de aan de knie herstellende Kasper Asgreen dromen van een vet resultaat in hun hoofdstad, maar de vraag is of ze daarbij helemaal in de buurt komen van de wereldspecialisten van deze discipline. Dan is er nog Mathieu van der Poel die in een heel specifieke tijdrit in Boedapest tweede werd in de Giro, achter Simon Yates, maar de tegenstand in Denemarken is van een ander kaliber. We houden het bij de Zwitsers Stefan Bissegger en Stefan Küng die moeten meespelen met olympisch kampioen Primoz Roglic en de tweevoudige Tourwinnaar Tadej Pogacar.

*** Filippo Ganna

** Wout van Aert, Stefan Bissegger

* Primoz Roglic, Tadej Pogacar, Stefan Küng

 ©  BELGA

Dit zijn de sleutelmomenten:

Starten met een tijdrit van 13,2 km zorgt onmiddellijk voor een wedstrijd op twee niveaus. Er is de koers om de dagzege en tegelijk is zo’n chrono ook een check voor de fysieke conditie van de kandidaten-Tourwinnaars. Zo won Geraint Thomas vijf jaar geleden de openingstijdrit in Düsseldorf waarbij alle sluizen werden opengedraaid. Het was wel niet het jaar dat hij de Tour won, want hij gaf toen wel vroegtijdig op in de Alpenetappe naar Chambéry.

Dé grote kunst voor kandidaten op de top-vijf is om toch zo dicht mogelijk in de buurt te blijven van Tadej Pogacar en de tandem Roglic-Vingegaard. Sommigen zullen vrijdagavond al minstens tegen een halve minuut achterstand aankijken.

Dit moet u nog weten:

* Nooit eerder startte de Tour de France zo noordelijk hoog in Europa.

* Het parcours in de hoofdstad van Denemarken loopt langs verschillende trekpleisters. Zo ‘vliegen’ de Tour-renners in het tweede gedeelte van de tijdrit door het Amaliënhof, bekend als het Deens koninklijk paleis, en krijgen ze langs het water ook de Kleine Zeemeermin in het vizier. De universiteit van Kopenhagen, het Parkenstadion waar FC Kopenhagen en het Deens nationaal elftal voetbalt passeren ook de revue. De start wordt gegeven op de Hans Christian Andersens Boulevard, de finish ligt dan weer in de omgeving van het stadhuis van Kopenhagen en het pretpark Tivoli.

* Het wordt een warme, zonnige dag. Om 16 uur zijn 24 graden voorspeld en een gevoelstemperatuur van 25 graden. Er waait een zuidwester van 2 Beaufort die een uur later zou veranderen in een westenwind van 3 Beaufort en rond 19 uur, wanneer de laatste renners starten zelfs zou aanscherpen tot 4 Beaufort. Het zou dan ook maar 20 graden meer zijn. Anderzijds rijden de renners hartje hoofdstad zodat de wind tussen de gebouwen op de boulevards minder vat heeft dan anders.

Toch is het opvallend om zien dat Mathieu van der Poel dus vroeg start en dat alle grote namen het eerste anderhalf uur van de tijdrit staan ingepland. Er wordt dus wél degelijk rekening gehouden met de windsterkte die in de loop van de avond dreigt aan te wakkeren. Filippo Ganna start om 17.03 uur en een minuut later dus Wout van Aert. Zodat hij na 6,6 km al weet of ie sneller of trager is dat de Italiaanse wereldkampioen.

LIVE. Volg de Tour de France hier op de voet!

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten