Uitgezwaaid na 80 jaar voor de klas: juf Yvonne en meester Franklin gaan met pensioen: “Kinderen hielden ons jong”

Yvonne en Franklin hoeven hun wekker op 1 september niet meer te zetten. 

Yvonne en Franklin hoeven hun wekker op 1 september niet meer te zetten. ©  fvv

Drongen -

Op de Vrije Basisschool Sint-Paulus Drongen was de laatste schooldag dit jaar echt het einde van een tijdperk. Zowel juf Yvonne van het derde leerjaar als meester Franklin van de zesde klas gaat er met pensioen. “Al voelen we ons absoluut nog niet oud.”

Max Dedulle

Opgeteld hebben Yvonne Pollenus (60) en Franklin Degroote (62) meer dan tachtig schooljaren ervaring op de teller. Maar op 1 september hoeven ze voor het eerst sinds de vroege jaren 80 hun wekker niet meer te zetten. “Het geeft een dubbel gevoel”, zegt juf Yvonne. “We zijn blij, maar het is toch een emotionele dag. Het dringt ook nog niet helemaal door, misschien komt dat pas in september.”

Ook meester Franklin voelt een mix van emoties. “Mijn zesdejaars nemen ook afscheid van de basisschool. Dat geeft het allemaal nog een extra laag. Elk jaar, maar nu nog meer.”

Wie Franklin en Yvonne ontmoet, zou nooit vermoeden dat het energieke duo al pensioengerechtigd is. “Dankzij de kinderen”, zegt Franklin lachend. “Die houden ons jong.” Yvonne vult aan: “Er is geen dag geweest waarop ik met tegenzin op de fiets ben gestapt. Het voelde nooit als werken. De leerlingen gaven ons de energie om er elke dag te staan.” (lees verder onder foto)

Juf Yvonne slaat de deur van het derde leerjaar achter zich dicht. 

Juf Yvonne slaat de deur van het derde leerjaar achter zich dicht. ©  fvv

Mondiger

Dat die jongens en meisjes door de jaren heen sterk zijn veranderd, zagen de juf en meester van op de eerste rij gebeuren. “Kinderen zijn vandaag veel mondiger dan vroeger”, zegt Yvonne. “Soms moet je ze daarbij temperen, maar het heeft ook voordelen. Ze denken beter met je mee en durven vaker uit te spreken wat ze voelen.”

Maar ook het onderwijs zelf is geëvolueerd, zegt Franklin. “En niet altijd in goede zin. De Vlaamse overheid blijft maar morrelen aan de leerplannen. Het is al gebeurd dat ik met een collega jaren werk aan nieuwe lessen muzische vorming, om die uiteindelijk in de vuilnisbak te moeten gooien omdat Vlaanderen alweer iets anders oplegt. Op een bepaald moment ben ik mijn eigen koers beginnen te varen, om te kunnen focussen op wat er écht toe doet: de leerlingen iets bijbrengen.”

Koude rillingen

De school liet het afscheid van de twee monumenten niet zomaar voorbijgaan. Beide leerkrachten werden uitgebreid gevierd door collega’s en leerlingen van nu én vroeger. “Tijdens mijn feestje stonden plots twee leerlingen voor mij die 35 jaar geleden in mijn klas zaten”, zegt juf Yvonne. “Dat waren intussen prille veertigers. Ze hadden vernomen dat ik met pensioen ging en kwamen bloemen brengen. Daar krijg je koude rillingen van. Je speelt een kleine rol in het leven van die mensen en het doet zo veel deugd als blijkt dat ze je niet vergeten zijn. We hebben een steen verlegd, dat gevoel krijg je.”

Meester Franklin ruimde voor het laatst zijn lokaal op. 

Meester Franklin ruimde voor het laatst zijn lokaal op. ©  fvv

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent