Amerikaanse president Biden wil Turkije F-16’s leveren na staken van verzet tegen NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland

Joe Biden ©  REUTERS

Als het aan de Amerikaanse president Joe Biden ligt, krijgt Turkije dan toch Amerikaanse F-16’s. Dat zei hij donderdag aan het einde van de NAVO-top in Madrid, waar grote tevredenheid heerst dat Turkije zijn verzet tegen de toetreding van Zweden en Finland heeft opgegeven.

jvhBron: BELGA

Turkije wil al jaren nieuwe Amerikaanse gevechtsvliegtuigen kopen, maar slaagt daar maar niet in sinds de betrekkingen met de VS en andere westerse landen zijn verslechterd. De VS weigeren de geavanceerde F-35 te leveren en hetzelfde gold lang voor extra F-16’s, een ouder type.

LEES OOK. Wat heeft Erdogan gekregen in ruil voor NAVO-uitbreiding ? “Een opmerkelijk akkoord met een belangrijke toevoeging” (+)

Toen Turkije de toetreding van Zweden en Finland als nieuwe NAVO-leden dwarsboomde en zijn verzet aan het begin van de top in Madrid plotseling weer staakte, rees het vermoeden dat Ankara met die handelwijze een concessie van de VS wilde binnenslepen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan benadrukte de afgelopen weken dat NAVO-bondgenoten hun onderlinge wapenhandel niet horen te belemmeren. Biden en Erdogan spraken elkaar ook op de top. 

Voor de verkoop van de gevechtsvliegtuigen is nog wel parlementaire goedkeuring nodig, zei Biden. Maar hij rekent erop dat het Congres zal instemmen. De VS spreken tegen dat de steun voor een F-16-deal een beloning is voor de Turkse ommezwaai.

Aangeboden door onze partners