Zoo stapt mee in kweekprogramma van bedreigde diersoort

Eerste orang-oetangezin verwelkomd in nieuw dierenverblijf Planckendael

© JODW

Muizen -

Bezoekers van Zoo Planckendael in Muizen kunnen voortaan het nieuwe verblijf van de orang-oetans bewonderen. Speciaal voor de mensapen, en voor de witwanggibbons, neushoornvogels, kleinklauwotters en rode panda’s, werd een indrukwekkende Indonesische jungle gecreëerd. Een gezin van drie orang-oetans kwam maandag al in Planckendael aan, binnenkort komen er nog twee oudere vrouwtjes en een jong mannetje.

Ward Bosmans

Volgens Sarah Lafaut, curator van de zoogdieren, delen wij 97 procent van ons DNA met mensapen. “De orang-oetans krijgen hier een prachtig verblijf, enig in zijn soort. Ze beschikken buiten over meerdere eilanden met klimbomen waar ze samenleven met andere diersoorten. Binnen zijn er natuurlijke bodems en een regeninstallatie. Die regen is nodig om de vochtigheidsgraad op peil te houden en is bovendien goed voor hun huis.”

Voor de bezoekers is het nieuwe verblijf een uitdaging. Er zijn stapstenen, een waterval en een hangbrug die naar de paalwoningen leiden waar je een prachtig zicht hebt op de dieren. De serre staat vol tropische planten. Via verschillende niveauverschillen krijg je een inkijk in het leven van de dieren.

Sarah Lafaut is curator van de zoogdieren. © Joren De Weerdt

Deugniet

Omdat orang-oetans de enige mensapen zijn die niet in grote groepen samenleven, zijn er drie binnenverblijven.

“Orang-oetans zijn wel sociaal en leven soms kort, soms langer samen. Een dominante man heeft een territorium waar verschillende vrouwen leven. Daarom zijn er aparte verblijven voor de twee orang-oetangroepen in Planckendael. Orang-oetanmoeder Kila (22), haar zoontje Ombak (5) en man Bagus (20) hebben een genetische band. Moeders krijgen hun eerste kleintje pas op 15 jaar en zorgen er dan acht jaar voor. Pas daarna kunnen ze weer negen maanden zwanger zijn. Kila, Ombak en Bagus komen uit de zoo van Bazel en zijn nu al te bezichtigen in Planckendael, al is Bagus nogal verlegen en verstopt hij zich voorlopig achter de schermen. Ombak is een deugniet. Hij vraagt ieders aandacht en als een echte kleuter test hij graag hoe ver hij daarin kan gaan. Iedereen smelt voor zijn schattig snoetje.”

Het indrukwekkende binnenverblijf © Joren De Weerdt

Oude besjes

Over enkele weken komen er nog drie orang-oetans aan: een jonge man, Vilmos, en twee dames op leeftijd: Moni en Karo.

Vilmos is geslachtsrijp en daarom wordt hij op een apart eiland uit de buurt gehouden van Bagus. Hij komt van de zoo van Bratislava in Slowakije. Moni en Karo zijn geboren in 1973 en 1975 en komen uit Stuttgart. Ze zijn in de herfst van hun leven. Orang-oetans kunnen tot 60 jaar worden.

De witwanggibbons gaan op termijn samenleven met de orang-oetans. © Joren De Weerdt

Met de komst van de Sumatraanse orang-oetans stapt Zoo Planckendael mee in het kweekprogramma van de bedreigde diersoort.

Orang-oetans leven in het oerwoud van Borneo en Sumatra maar elke dag verdwijnen er 25 door houtkap, mijnbouw en wegenaanleg.

Nu er ook orang-oetans zijn, wonen alle soorten mensapen in Planckendael en de Antwerpse Zoo: gorilla’s, chimpansees, bonobo’s, gibbons en orang-oetans.

Hun lievelingseten is de doerian. Maar omdat vruchten op Sumatra minder suikers bevatten dan gekweekt fruit in Europa, krijgen ze in Planckendael vooral veel groenten.

 ©  Joren De Weerdt

Voorlopig zitten de orang-oetans nog in hun binnenverblijf, maar als ze het daar gewend zijn, mogen ze naar buiten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten