Schoten verklaart hoogtechnologische oorlog aan ratten: “Vorig jaar vraten ze hier honderd kilo pompoenen op”

© atv

Schoten/Geel -

In Schoten, maar ook elders in Vlaanderen worden sinds de lockdowns meer ratten gesignaleerd. “Een verklaring hiervoor hebben we niet meteen, maar we willen het probleem wel indijken. De beestjes mogen dan hun verdienste hebben als opruimers, de mensen hebben er schrik van. Deels terecht want ze dragen vaak ziektes met zich mee”, weet De Veuster, die geregeld filmpjes met Schotense ratten toegestuurd krijgt.

jaa

De gemeentelijke rattenvangers David Augustus en Michel Cornelissens krijgen deze zomer hoogtechnologische bijstand in hun moeilijke strijd tegen de ratten. De firma Strygoo uit Geel heeft een slimme rattenval ontwikkeld die vol sensoren en andere snufjes zit zodat de ratten geen kans maken en zo weinig mogelijk lijden.

“We hebben de SmarTrap zo ontwikkeld dat andere dieren zoals eekhoorns of egels niet in de val kunnen trappen”, demonstreert Dries Verdonck, die zijn vallen intussen in heel de Voorkempen en tot in Curaçao toe weet te slijten.

. Dries Verdonck van Strygoo toont een ‘slim’ gevangen rat.

. Dries Verdonck van Strygoo toont een ‘slim’ gevangen rat.© JAA

Alcohol

“Ratten laten zich niet zomaar vangen. Daarom voeden we eerst de verkenners uit de groep. Op het moment dat hun vertrouwen gewonnen is en de volledige rattenfamilie mee komt smullen, zetten we de val open. Het dier klimt op de val, passeert de sensor, en valt vervolgens in een mengsel van water, alcohol en olie. Binnen de minuut sterft de rat de verdrinkingsdood. Bij gif inname duurt de doodsstrijd soms een halve dag. In zekere zin is dus ook diervriendelijk.”

De val is slim omdat hij de gemeentelijke rattenvangers ook een heleboel data bezorgt over de ratten in een bepaald gebied. Hoeveel dieren passeren er ? Hoeveel worden er gevangen? En zit er nog wel voldoend lokaas in de val? De ambtenaren kunnen het allemaal checken op hun smartphone. “Zo kunnen we onze rattenvallen doelgerichter inzetten”, zegt schepen van Leefmilieu Walter Brat (N-VA).

De eerste slimme rattenval werd achtergelaten in de moestuin van park Vordenstein. Niet toevallig. Der amateurtuinders werden er vorige seizoen stilaan wanhopig nadat ratten het equivalent van honderd kilogram pompoenen kwamen opvreten.

Burgemeester Maarten de Veuster en Walter Brat willen de slimme val inzetten om Schoten rattenvrij te krijgen of toch zoveel mogelijk 

Burgemeester Maarten de Veuster en Walter Brat willen de slimme val inzetten om Schoten rattenvrij te krijgen of toch zoveel mogelijk © JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten