Voorstel van regering: Duitsers mogen voortaan zelf wettelijke gender bepalen

Themabeeld ©  Shutterstock

Als het aan de Duitse regering ligt, mogen inwoners van Duitsland voortaan zelf hun wettelijke gender (geslacht) en voornaam bepalen, en desgewenst veranderen. Burgers hoeven zich alleen nog als zodanig bij de burgerlijke stand te laten registreren.

jvhBron: BELGA

De maatregel maakt het makkelijker voor transgenders, intersekse-personen en zogenoemde non-binaire mensen die zich man noch vrouw voelen. De Duitse kinderbeschermingsbond steunt het plan voor de eenvoudige procedure. Het kan een enorme druk bij kinderen wegnemen. Na toestemming van hun ouders kunnen ze dan hun gender en voornaam laten wijzigen. De onzekerheid bij sommige kinderen over hun seksuele identiteit en de confrontatie met anderen vormen vaak een enorme psychische belasting, aldus de bond.

Om er zeker van te zijn dat de wijziging bij de burgerlijke stand een serieuze beslissing is, zijn het nieuwe gender en de nieuwe voornaam over het algemeen minstens een jaar geldig. Bij een daadwerkelijke verandering van het geslacht blijven wel meerdere stappen nodig, zoals een medische beoordeling.

Het ontwerp van de ministeries van Familiezaken en van Justitie voor de nieuwe zogenoemde zelfbeschikkingswet moet onder meer de transseksuelenwet vervangen, die door velen als achterhaald en discriminerend wordt beschouwd. Transseksuelen kunnen momenteel alleen hun geslacht en voornaam wijzigen via een rechtbank en ze hebben twee adviezen van deskundigen nodig.

Aangeboden door onze partners