Bedenker van ‘Friends’ voelt zich schuldig over ‘te witte’ cast en schenkt 4 miljoen euro aan universiteit

 

 ©  Photo12 via AFP

Sitcom ‘Friends’ is vandaag nog altijd razendpopulair, maar krijgt ook steeds vaker kritiek over gebrek aan diversiteit. Een van de bedenkers, Marta Kauffman (65), kaatste dat altijd weg als ‘onzin’. Tot nu. Ze wil zich verontschuldigen en schenkt bijna 4 miljoen euro aan een lokale universiteit die inzet op Afrikaanse en Afrikaans-Amerikaanse studies. “Ik geneer me dat ik 25 jaar geleden niet beter wist”, zei Kauffman in een interview met de Los Angeles Times.

Hanne De Vleeschouwer

Friends krijgt de laatste jaren steeds vaker kritiek. Zo zou de cast niet inclusief genoeg zijn, en dat terwijl de levens van de zes vrienden zich afspelen in het multiculturele New York.

Kauffman vond dat altijd moeilijk en frustrerend om aan te horen, maar ziet het nu ook in. “Het gebrek aan inclusiviteit in de serie is een symptoom van het systematische racisme in onze samenleving, waaraan ook ikzelf meedeed”, zegt ze. “Dat werd voor mij duidelijk nadat wereldwijd protest werd gevoerd na de moord op George Floyd in 2020. Schuld accepteren en toegeven is niet gemakkelijk. Het is pijnlijk om naar jezelf in te spiegel te kijken.”

Ze schenkt nu 4 miljoen dollar (3,8 miljoen euro) aan de Brandeis University in Boston, waar ze zelf ook op school zat. Met dat geld kan de universiteit investeren in onderzoek naar onder andere Afrikaanse culturen.

 

 ©  ISOPIX

Aangeboden door onze partners

Lees ook