Modderige weide en aanschuiven voor warme drankjes, maar regen is geen spelbreker op eerste dag Rock Werchter

 

 ©  Geert Van de Velde

Niets dat vier dagen feest op Rock Werchter nog in de weg staat. Behalve felle regenbuien op de eerste dag. De wei veranderde prompt in een zee van poncho’s, paraplu’s, plastic zeilen en regenlaarzen. Om warmte in het lijf te krijgen, is het aanschuiven aan de koffiekramen. Maar de festivalganger heeft unaniem besloten: die regen kan en mag geen spelbreker worden.

(eadp, evdg, bpr), foto’s Geert Van de Velde en Maarten De Bouw

Twee jaar uitstel, en dan gebeurt dit. Het klinkt als een titel voor clickbait, maar het geldt ook voor Rock Werchter: enkele keren annuleren, uiteindelijk tóch aftellen, en dan een grote, langgerekte vloek. Omdat het nat, kil en klam is, en bier beter proeft met je rug op stoffig gras en zon in ’t gelaat. Maar het gemoed was donderdag met geen voorhamer stuk te slaan. Met dank ook aan rubberlaarzen en grote zeilen plastic. Of gewoon een gezonde dosis je-m’en-foutisme.

Poncho’s met print of in verschillende kleuren. Het is het beeld van dag één Werchter. 

Poncho’s met print of in verschillende kleuren. Het is het beeld van dag één Werchter. ©  DBA

Enkele druppels na de middag ten spijt, lijkt het eerder ‘willen, maar niet kunnen’. Tot de hemel in de late namiddag kraakt. Het zijn tranen tijdens het eerbetoon voor de in april overleden Arno Hintjens. Oh la la la wordt aan het hoofdpodium ingezet, het publiek neemt het over. De stembanden lijken wat verkleumd, maar het laatste applaus klinkt als eresaluut over de weide.

BEKIJK OOK. Pakkend eerbetoon aan Arno: fans zingen luidkeels mee op Rock Werchter

Applaus en meezingen als eerbetoon voor de in april overleden Arno. 

Applaus en meezingen als eerbetoon voor de in april overleden Arno. ©  DBA

Feestvieren, nat of droog

De terreinen worden modderig en glibberig, maar grote problemen blijven uit. Het koelt af, maar niets dat koffie, thee en warme chocolademelk niet kunnen oplossen, getuige de lange wachtrijen. En er is nog een opsteker: de komst van Metallica vrijdagavond, die onzeker bleef na een coronabesmetting in hun entourage, wordt bevestigd. Alles wat leek op een valse start, is finaal weggewerkt.

Het is aanschuiven voor een warme koffie. 

Het is aanschuiven voor een warme koffie. ©  eadp

Onder het zeil schuilen voor de regen. 

Onder het zeil schuilen voor de regen. ©  DBA

 

 ©  DBA

 

 ©  DBA

 

 ©  DBA

 

 ©  DBA

 

 ©  DBA

Aangeboden door onze partners

Lees ook