Oekraïne is gestart met de export van elektriciteit naar de EU, zegt Zelenski

Themabeeld. 

Themabeeld. ©  AFP

Oekraïne is gestart met op een “significante” manier elektriciteit uit te voeren naar de Europese Unie, via Roemenië. Dat heeft president Volodimir Zelenski donderdagavond gezegd.

Bron: BELGA

Donderdag “werd een belangrijke stap gezet in onze toenadering met de Europese Unie”, aldus de president, een week nadat de EU-landen Oekraïne het statuut van kandidaat-lidstaat toekenden. 

De export van elektriciteit via Roemenië is volgens Zelenski “maar een eerste stap”. “We maken ons klaar om de leveringen te verhogen. De Oekraïense elektriciteit kan een aanzienlijk deel van het Russische gas vervangen dat de Europeanen verbruiken.”

“Het gaat niet alleen om inkomsten door de export voor ons, maar het is ook een kwestie van veiligheid voor heel Europa”, zei Zelenski nog. 

Sterker samen

Het Oekraïense elektriciteitsnetwerk werd midden maart verbonden met het Europese netwerk, zodat het land kon blijven functioneren tijdens de oorlog. Tot de Russische inval op 24 februari was Kiev verbonden met het Russische netwerk.

“Vanaf vandaag kan Oekraïne elektriciteit exporteren naar de Europese markt”, tweette Europees Commisievoorzitter Ursula von der Leyen donderdag ook. “Dat zorgt voor een extra bron van elektriciteit voor de EU. En broodnodige inkomsten voor Oekraïne. We halen er dus allebei voordeel uit. #Sterker Samen”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten