Trump: ex-medewerkster die getuigde over bestorming Capitool is “gek”

 

 ©  AP

Cassidy Hutchinson, de voormalige medewerkster van het Witte Huis die eerder deze week getuigde voor de onderzoekscommissie rond de bestorming van het Capitool, is “gek” en leeft in een “fantasiewereld”. Dat heeft ex-president Donald Trump donderdag gezegd in een interview op de extreemrechtse televisiezender Newsmax.

adbBron: BELGA, Newsmax

“Dat dat meisje zomaar verhalen uitvindt... Ze heeft ernstige problemen, laat ik het zo zeggen, psychologische problemen”, zei Trump.

De 26-jarige Hutchinson zorgde dinsdag voor opschudding met haar onthullende getuigenis voor de onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden. Volgens haar was Trump op 6 januari 2021 wel degelijk op de hoogte van mogelijk geweld en wist hij dat de demonstranten gewapend waren. Ook verklaarde ze dat Trump zelf naar het Capitool wilde rijden.

LEES OOK. “Trump greep het stuur en riep: ‘Ik ben de fucking president, breng me naar het Capitool’”: Witte Huis-medewerker getuigt

Haar getuigenis was volgens haar gebaseerd op zaken die ze zelf gezien had in het Witte Huis en op gesprekken die ze had gehoord. Trump en de Republikeinen beschuldigen haar ervan enkel informatie uit tweede hand te hebben. Trump zei ook Hutchinson, die werkte voor zijn stafchef Mark Meadows, amper te kennen. Hij vertelde in het interview met Newsmax dat ze na zijn termijn als president wanhopig met hem mee wilde gaan naar Florida – “ze was een grote Trump-fan” – maar zijn entourage zou hem gewaarschuwd hebben van haar weg te blijven en zou “slechte dingen” over haar gezegd hebben.

LEES OOK. De enige uit zijn kleine kring die durfde te getuigen: wie is Cassidy Hutchinson, de vrouw die Trump een uppercut gaf? (+)

In het interview met Newsmax klaagde Donald Trump dat ze niet aan een kruisverhoor werd onderworpen en benadrukte hij dat de Secret Service Hutchinsons getuigenis over zijn gedrag in de wagen op 6 januari ontkende. Trump beweerde dat de onderzoekscommissie naar de bestorming “illegaal gevormd” is, “echte schade probeert aan te richten”, en een poging is om hem tegen te houden opnieuw deel te nemen aan de presidentsverkiezingen, omdat hij in alle polls aan de leiding zou staan. “Het goede nieuws is dat veel mensen er niet naar kijken, veel mensen luisteren er niet naar.”

Hij hield ook vol dat er “geen Republikeinen” in de commissie zetelen, terwijl Liz Cheney en Adam Kinzinger nochtans deel uitmaken van de negenkoppige groep.

Voorts beweerde Trump dat hij aangeraden had om minstens 10.000 troepen van de nationale garde aan het Capitool in te zetten, maar dat Nancy Pelosi en de burgemeester van Washington D.C. dat weigerden. Als er zelfs maar 500 waren ingezet, zou 6 januari nooit gebeurd zijn. Trump wees er ook op dat hij voor “een van de grootste groepen ooit” sprak die dag, en dat slechts een klein deel naar het Capitool ging.

Bovendien, hield Trump vol, waren de mensen daar “omdat de verkiezing vervalst en gestolen was”, maar weigert de commissie de resultaten te analyseren om mensen te overtuigen dat dat niet zo was. “Ze willen het zelfs niet horen. Fox zendt het niet uit en jullie zenden het zelfs niet uit. Dit gaat over een vervalste en gestolen verkiezing waarvan miljoenen mensen voelden dat dat waar was.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten