Stakend personeel van juweliersketen Lovisa verzamelt op Muntplein

Themabeeld 

Themabeeld 

De Belgische werknemers van juweliersketen Lovisa hebben samen met het gemeenschappelijk vakbondsfront vrijdag om 11 uur een stakingsactie gehouden op het Muntplein in Brussel. Het personeel van Lovisa legt het werk neer, omdat ze niet of niet correct worden betaald en sommigen zelfs geen arbeidscontract hebben.

ltoBron: BELGA

Lovisa is een Australische beursgenoteerde onderneming, die in 2010 opgericht werd door miljardair Brett Blundy. Sinds 2020 is de juweliersketen actief in Europa. Ze kocht toen een aantal van de winkels van Six en I Am van  Beeline Group. Maar bij de werknemers zorgde die overeenkomst voor gemopper. De betaling van hun loon verloopt niet correct of er is volgens de vakbonden zelfs sprake van werknemers zonder een contract. In elf Belgische filialen wordt er gestaakt en er zijn ook symbolische acties in Frankrijk en Nederland. 

“Dit is de Belgische wetstaat onwaardig”, zegt Joke Caesteker, secretaris van ACLVB. “We hebben al heel veel stappen ondernomen. We hebben de sociale inspectie ingeschakeld, we hebben een aantal verzoeningsvergaderingen gehad, we hebben geprobeerd om te onderhandelen, maar zonder resultaat. We doen nu een oproep aan de politiek om een duidelijk signaal te geven dat zulke zaken en bedrijven geen plaats hebben in België.

Volgende week hebben de vakbonden een gesprek met bevoegd minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne. Mogelijk volgen er in de komende dagen en weken nog acties indien de directie geen extra inspanning wil doen. In België werken zowat 60 mensen voor Lovisa.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten