Vanaf 2035 geen nieuwe auto’s op benzine of diesel meer in EU, tenzij je een Bugatti of Lamborghini wil

 ©  rr

Het Europees Parlement stemde vorige week voor een totale uitfasering van verbrandingsmotoren tegen 2035. Je zal dan met andere woorden geen nieuwe auto’s op diesel of benzine meer kunnen kopen. Tenzij je met een peperdure Lamborghini of Bugatti rijdt.

Thierry Goeman

De uitzonderingsclausule die intussen werd goedgekeurd, kwam er vooral door de Italiaanse parlementsleden. Die hebben het amendement 121 zo fel verdedigd in het Europees Parlement dat het nu het ’Ferrari’-amendement wordt genoemd.

Volgens de algemene regel van het plan moet de gemiddelde CO2-reductie tegen 2030 55% bedragen op alle wagens. En tegen 2035 mogen geen nieuwe auto’s meer verkocht worden die op diesel of benzine rijden.

Maar een uitzonderingsclausule voorziet intussen al dat topmodellen buiten de nieuwe regel vallen. Niet de Mercedessen, BMW’s of zelfs Porsches. Wel de Lamborghini’s, de Rolls-Royces en de Bentleys. Die veelverbruikers mogen ook na 2035 nog een tijdje op benzine blijven rijden. Modellen die minder dan 10.000 auto’s per jaar verkopen, krijgen immers nog een jaar uitstel.

Elektrische productie opdrijven

Ferrari verkocht vorig jaar zo’n 11.000 wagens. Toch zijn ze volop bezig met de switch naar elektrisch. “100 procent elektrische en hybride modellen moeten 60 procent van de productie vertegenwoordigen in 2026 en 80 procent in 2030”, kondigde Benedetto Vigna, de nieuwe CEO van Ferrari, deze week aan. Toch hopen zij nog van de regel te kunnen profiteren.

Lamborghini verkocht vorig jaar 8.405 wagens, zij krijgen dus zeker uitstel. Dat geldt ook voor Bentley en Rolls-Royce.

Modellen waar minder dan 1.000 auto’s per jaar van de band rollen, krijgen nog iets langer de tijd om de grote overschakeling te maken. Het gaat dus om speciale modellen, zoals de Bugatti Chiron met topsnelheid van 420 km per uur en een prijskaartje van zo’n 2,4 miljoen euro, zonder btw. Milieuvriendelijk rijdt deze wagen nochtans allerminst met een verbruik van 21,3 liter per 100 kilometer.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten