Middenveldorganisaties buizen nieuw Vlaams Mensenrechteninstituut: “Te ingewikkeld voor slachtoffers”
© ISOPIX
Het nieuw Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) maakt de situatie voor slachtoffers van discriminatie extra complex en het instituut zelf heeft onvoldoende juridische hefbomen om die slachtoffers te verdedigen. Dat zegt althans een groep van middenveldorganisaties. Zij geven de juridische mogelijkheden van het instituut “een dikke onvoldoende”.
In december keurde de Vlaamse regering het voorontwerp van decreet goed dat een Vlaams Mensenrechteninstituut opricht. Dat instituut moet het vertrek van Vlaanderen uit het federale Unia opvangen. Het initiatief botste eerder al op verschillende negatieve adviezen.
Ook de Raad van State uit nu bedenkingen, zo blijkt uit een advies. De Raad concludeert onder meer dat Vlaanderen met het instituut op korte termijn “het landschap van de mensenrechtenbescherming complexer maakt”.
LEES OOK. Unia behandelde recordaantal discriminatiedossiers in 2021
Die kritiek wordt ook gedeeld door een groep van 14 middenveldorganisaties, gaande van de Liga voor Mensenrechten en LEVL (het vroegere Minderhedenforum) tot de vakbonden ABVV en ACV en ook Beweging.net. In een gezamenlijke reactie stellen de organisaties dat het voor slachtoffers van discriminatie niet alleen “nodeloos complex” wordt, maar ook dat het voor hen moeilijker wordt om via het instituut naar de rechter te stappen.
Zo zal het VMRI volgens Sarah Scheepers van ella vzw enkel naar de rechtbank kunnen stappen “op basis van federale wetgeving”. Maar die federale wetgeving laat enkel optreden toe in het collectief belang. “Dat biedt geen garantie dat een rechter zal aanvaarden dat het VMRI voor een rechtbank optreedt namens of voor een individueel slachtoffer. Met de jaarlijkse stijging van meldingen van discriminatie, is dat extra wrang”, zegt Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten.
“Problematisch”
De sleutel ligt bij de invulling van het begrip collectief belang. Daarbij moet het gaan om meer dan een optelsom van individuele belangen. De middenveldorganisaties vrezen daarom dat het VMRI dit moeilijk zal kunnen aanwenden bij individuele slachtoffers van discriminatie, denk aan een individuele huurder die gediscrimineerd wordt.
De organisaties vinden het problematisch dat de toegang tot de rechtbank “moeilijker wordt gemaakt”. “We zien dat het voor mensen nu al zo moeilijk is om een klacht in te dienen, laat staan zelf de hele procedure voor de rechtbank te moeten dragen. Financieel, juridisch, mentaal en praktisch is dat absoluut niet evident. Terwijl interimbureaus, immokantoren... natuurlijk wel over de nodige middelen en ervaring beschikken in zulke procedures”, zo zegt Sarah Scheepers van ella vzw.
Lees ook
Vlaamse op eerste werkdag ontslagen nadat baas haar tanden ziet: “Ik wilde daar zo snel mogelijk weg”
Rechters vinden dat Unia poetsman ‘racistisch ontslag’ heeft aangepraat
Regering wil statutaire ambtenaren met andere nationaliteit
Vlaanderen stapt uit Unia: waarom is dat zo belangrijk voor N-VA, wat is de kritiek en wat komt er in de plaats?
Video
Hoofdpunten
Björn Soenens heeft longkanker: “Ik maak misschien kans op volledig herstel, maar ik ben uiteraard ook bang”
Trix (26) blijft achter met “gebroken hart” na experiment met tattoos in ‘Ze Zeggen Dat’: “Wat als dit echt was?”
Grootste leverancier komt nu ook met vast contract voor “beperkte hoeveelheid klanten”: is het interessant voor jou?
Acteur Johan Leysen (73) overleden
Leerkrachten leggen werk neer na fysieke agressie tegen collega: “Ouders mogen school niet meer in”
Beste van Plus
Vissers gooien vis naar zeearend die het op gracieuze wijze vangt: “Heb je dat gezien?!”
‘Chef’ Brooklyn Beckham stopt kurk in zijn spaghettisaus, topchef kan ogen niet geloven
Werkelijkheid of een stunt? Neymar schreeuwt het uit wanneer hij tijdens spelletje poker 1 miljoen euro verliest
Tom Helsen gaat de mist in tijdens huwelijksaanzoek van jongeman: “Ik ben er nog altijd niet goed van”