Spoorwegpolitie zal deze zomer extra aanwezig zijn op hotspots: “Zeker waar kans op incidenten groter is”

 

 ©  Wim Hendrix

De spoorwegpolitie heeft vrijdag in het station Brussel-Zuid in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) haar zomerplan voorgesteld. Op verschillende hotspots en op populaire trajecten zoals naar de kust, de festivals of de recreatiedomeinen worden zo veel mogelijk patrouilles ingezet.

jvhBron: BELGA

Tussen 2015 en 2021 is de criminaliteit op treinen, metro’s en in stations, het actieterrein van de Federale Spoorwegpolitie, met 20 procent toegenomen. Er zijn ook steeds vaker meldingen van agressie op de trein. Na een doorgedreven analyse kon bepaald worden op welke tijdstippen en op welke spoorlijnen het risico op problemen het grootst is. Op deze hotspots worden de beschikbare ploegen nu gerichter ingezet. 

Onlangs was er nog onrust toen enkele jongeren van recreatiedomein De Nekker in Mechelen terugkeerden naar Brussel. “Door een excellente samenwerking tussen Securail en de spoorwegpolitie zijn de amokmakers bij aankomst in Brussel meteen geïdentificeerd en opgepakt”, zegt minister Verlinden.

De verhoogde en zichtbare aanwezigheid van de agenten moet het veiligheidsgevoel verhogen. Om de patrouilles zo omvangrijk te maken, wordt er ook samengewerkt met regionale en lokale politie.  Tegelijkertijd willen ze ook de interventietijd korter maken. “We willen reizigers aantrekken op de treinen en dat moet via de toegankelijkheid, de stiptheid, maar ook de veiligheid. Zeker op de plekken waar de kans op incidenten groter is”, aldus minister Gilkinet.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten