Ex-profvoetballer en voetbaltrainer in de cel voor internationale cocaïnesmokkel

Themabeeld 

Themabeeld ©  Shutterstock

De 40-jarige ex-profvoetballer en voetbaltrainer Davide D. is een van de elf personen die in de cel zijn beland in een onderzoek van de Limburgse federale gerechtelijke politie op verdenking van betrokkenheid bij internationale cocaïnetrafiek, die vanuit Dubai werd aangestuurd. In kader van het onderzoek naar de criminele organisatie voerden speurders op woensdag 15 juni simultaan vijftien huiszoekingen uit in Nederland en België, waaronder in Maasmechelen, Houthalen-Helchteren en Genk.

jvhBron: BELGA

Daarmee denkt het Limburgse parket een organisatie te hebben opgerold, die zich bezighield met de invoer en handel in meerdere tonnen cocaïne, onder meer via de haven van Antwerpen. In totaal zijn elf verdachten achter de tralies beland, van wie negen in ons land en twee in Nederland. De twee in Nederland opgepakte verdachten worden binnenkort uitgeleverd. Het onderzoek naar de illegale activiteiten is sinds mei 2021 gestart. De leden van de organisatie gebruikten geëncrypteerde telefoons, waarvan de speurders de versleutelde communicatie konden uitlezen. 

Davide D. was voetbaltrainer, totdat hij zich door zijn arrestatie genoodzaakt zag om “persoonlijke redenen” de samenwerking met Esperanza Pelt stop te zetten. Dat maakte de Noord-Limburgse club vrijdag 24 juni bekend. David D. debuteerde als prof bij KRC Genk, maar het bleef slechts bij een wedstrijd op het hoogste niveau. Daarna kwam hij nog uit bij MVV in Maastricht. Uiteindelijk werd hij in België speler in de lagere amateurreeksen. In oktober 2013 werd hij voor een wietplantage veroordeeld tot 6 maanden cel en een boete van 6.000 euro. In een leegstaande woning van de moeder van Davide in Houthalen werd in mei 2012 een installatie met 1.000 wietplanten ontdekt. Op een breekmes zaten DNA en vingerafdrukken van de voetballer.

“Vandaag geeft het onderzoek een beeld van een vermoedelijk internationale, goed gestructureerde, criminele organisatie die in staat is om op zeer regelmatige basis partijen cocaïne naar België te verschepen en die beschikt over een arsenaal aan technieken en tactieken om de partijen na aankomst uit de containers te halen. Dezelfde organisatie wordt ervan verdacht een logistieke structuur te hebben uitgebouwd om de ingevoerde verdovende middelen snel te verdelen. Iedere schakel in de organisatie kreeg een rol toebedeeld en werd vanuit Dubai aangestuurd,” aldus persmagistraat Bruno Coppin van het Limburgse parket. 

“Slechts enkelingen binnen de organisatie zouden zicht op het geheel van de drugstrafiek hebben gehad. De organisatie maakte vermoedelijk gebruik van gekende contrastrategieën zoals geëncrypteerde telefoons en tegenobservaties. De speurders slaagden erin na intens speurwerk om het geheel bloot te leggen en ladingen van meerdere tonnen cocaïne in kaart te brengen. De organisatie diversifieerde haar vermoedelijke criminele activiteiten ook richting cocaïnewasserijen en illegale tabak,” vertelde de Limburgse persmagistraat donderdag.

In Maasmechelen viel de gerechtelijke politie binnen in een woning in de Rooshaegenweg waar een professioneel uitgeruste cannabisplantage met 500 planten is ontdekt. Daar zijn een man en een vrouw opgepakt. De man zit nog in hechtenis, terwijl de vrouw onder elektronisch toezicht is aangehouden. Het dossier gaat voornamelijk over coketrafiek maar bij de uitlezing van de cryptotelefoons vond de politie aanwijzingen dat er ook cannabis geteeld werd. De verdachten zijn dinsdag 21 juni al voor de raadkamer in Hasselt verschenen, die de aanhoudingen van de in België opgesloten verdachten bevestigde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten