Wereldbank creëert fonds voor betere preventie en aanpak van pandemieën

 ©  Nathan Lainé

De Wereldbank heeft het licht op groen gezet voor de oprichting van een fonds dat moet helpen om beter voorbereid te zijn op toekomstige pandemieën. “De vreselijke menselijke, economische en sociale tol van Covid-19 heeft de dringende nood aangetoond van gecoördineerde acties om de gezondheidssystemen te versterken”, klinkt het in een persbericht.

Bron: BELGA

De raad van bestuur keurde de oprichting goed van een “financieel intermediair fonds” (FIF), dat “kritieke investeringen zal financieren om de capaciteiten rond preventie, voorbereiding en respons te vergroten op nationaal, regionaal en globaal niveau”, klinkt het in een persbericht. 

De focus zal liggen op het ondersteunen van lage- en middeninkomenslanden. Bedoeling is om de capaciteiten van de landen te versterken op het vlak van het surveilleren van ziektes, laboratoriasystemen, gezondheidswerkers, noodcommunicatie en -management en de betrokkenheid van de gemeenschappen.

Samenwerken met WHO

Onder meer de Europese Unie, de Verenigde Staten, Indonesië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Singapore hebben in totaal al meer dan 1 miljard dollar aan financiële steun beloofd. 

De G20-landen hadden zich vorige week al uitgesproken voor de oprichting van het fonds onder leiding van de Wereldbank. Die gaat voor het beheer van het fonds samenwerken met de Wereldgezondheidsorganisatie.

Aangeboden door onze partners