Dylan Teuns rijdt de Tour met onderzoek naar zijn ploeg in het achterhoofd: “Dit mag zo snel mogelijk ophouden”

 

Dylan Teuns reageerde gisteren op de huiszoekingen bij hem thuis en bij zijn ploeg Bahrain Victorious. “Wat mij betreft mag het zo snel mogelijk ophouden. Mentaal is het niet gemakkelijk”, zei hij na de Tourproloog in Kopenhagen, waarin hij tiende werd. “Het is ook geen gemakkelijk onderwerp om over te praten.”

Hugo Coorevits

“Je verwacht je daar niet aan. Na de klassiekers heb ik toegeleefd naar de Tour. De conditie is goed. Het zou zonde zijn dat ik dat allemaal door omstandigheden zou moeten laten afnemen”, zei hij in een interview met Wielerflits. “Vanochtend speelde dat nog door mijn hoofd, maar vlak voor de tijdrit heb ik mijn hoofd leeggemaakt en me zo goed mogelijk voorbereid. We weten wel niet hoe lang dit nog gaat aanslepen. Dit is bijzonder zwaar om dragen en voelt als onrechtvaardig aan. Na mijn overwinning in de Waalse Pijl was ik de held van Vlaanderen en nu word ik afgemaakt.”

Het management van Dylan Teuns is niet te spreken over de loslippigheid van het Franse parket naar aanleiding van huiszoekingen bij Bahrain Victorious maandag – een beetje overal in Europa – en donderdag in Denemarken. “De huidige beschadigingsoperatie dreigt de lopende contractbesprekingen in gevaar te brengen en onherstelbare schade toe te brengen”, schrijft 10Speed HR in een statement.

Dylan Teuns is een van de renners die maandag bij hem thuis in Halen Europol-rechercheurs over de vloer kreeg en die donderdagochtend in Glostrup opnieuw politie aan zijn hotelkamerdeur aantrof. Volgens zijn makelaarsbureau is er “in tegenstelling tot de beweringen en insinuaties in bepaalde media na de huiszoeking bij Dylan Teuns in Denemarken niets in beslag genomen.”

 

 © AP

Zijn makelaars Frederic Fonteyne en Guillaume Reynders stellen dat “het juridisch heilige principe van het geheim van het gerechtelijk onderzoek naar aanleiding van de start van de Tour de France blijkbaar geslachtofferd wordt op het altaar van de Franse sensatiezucht. Het is merkwaardig dat het parket van Marseille namen en plaatsen van huiszoekingen vrijgaf tijdens een persmoment in Frankrijk donderdagavond. Zowel de ploeg als Dylan Teuns hebben steeds hun volledige medewerking verleend en voor het overige het stilzwijgen bewaard in het belang van het onderzoek. Dylan en wijzelf, gelet op de onschuld van onze renner, blijven onze medewerking verlenen; maar hopen op meer discretie.”

Teuns zelf verontschuldigde zich vrijdagmorgen al in Het Belang van Limburg, waar hij een Tourcolumn heeft en zei dat hij “schrik had dat er dingen uit hun verband kunnen gerukt worden, waardoor de zaak kan escaleren. Net op een moment waarop ik alle focus op mijn job moet leggen.”

“Ik heb al ervaren hoe dat kan ontsporen. Je geeft een interview waarbij je woorden correct staan weergegeven. Een ander medium pikt dat op en daarbij gaat een zekere nuance verloren. Vervolgens vertaalt een buitenlands medium die bewerking, waarbij ze de bal misslaan of het geheel aandikken en voor je het weet zit je midden in een mediastorm. Dit onderzoek loopt al een jaar. Vorig jaar moest ik na een inval van de Franse politie mijn laptop en gsm afgeven. Wel, die heb ik nooit teruggekregen”, aldus Teuns.

 

 ©  EPA-EFE

Veertien locaties doorzocht

Het onderzoek naar de WorldTour-ploeg Bahrain Victorious begon vorig jaar na afloop van de zeventiende etappe toen de speciale politie-eenheid Oclaeps in Pau het Tourhotel van de ploeg binnenviel. In een communiqué stelde Eurojust, het agentschap van de Europese Unie voor justitiële samenwerking in strafzaken, dat begin deze week veertien locaties werden doorzocht in zes landen. Er werden ook foto’s van die acties vrijgegeven. “Gerechtelijke en wetshandhavingsautoriteiten in Frankrijk, België, Spanje, Kroatië, Italië, Polen en Slovenië hebben een gecoördineerde actie tegen het gebruik van illegale geneesmiddelen in wielerwedstrijden uitgevoerd. Ze kregen de steun van Eurojust en Europol. De zaak werd geopend op 11 mei, op vraag van de Franse autoriteiten nadat het parket van Marseille een onderzoek had geopend naar vermoedelijke dopingovertredingen, waarbij een internationaal wielerteam met een Italiaans bedrijf als eigenaar betrokken is.”

Eurojust meldde dat in ons land “een computer, een draagbare telefoon en capsules met onduidelijke inhoud in beslag werd genomen.”

Het parket van Marseille stipte aan dat het om huiszoekingen bij de ploegmanager, drie renners, een osteopaat en een ploegarts gaat. In Italië en Polen werden elektronisch materiaal, farmaceutische substanties en supplementen in beslag genomen. In Spanje werden ook elektronische toestellen meegenomen en in Slovenië ging het onder meer om 412 capsules met bruine inhoud en 67 capsules met witte inhoud. Verder werden drie personen ondervraagd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten